EU: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji i pozitivan i negativan, podele u društvu se produbile

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu je i pozitivan i negativan, izjavila je danas zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) Plamena Halačeva na javnom čitanju Izveštaja u Beogradu.
Ona je rekla da se su podele u društvu produbile nakon masovnih ubistava u maju, a naročito nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
 
Halačeva je ukazala na to da je bilo tenzija i česte upotrebe zapaljivog jezika u raspravama u Skupštini Srbije i dodala da Skupština nije usvojila plan rada.
Ona je rekla da bi EU želela da vidi jači naglasak na konzistentim i proaktivnim komunikacijama kada je reč o evropskim integracijama Srbije.
 
Dodala je da je u Izveštaju zabeležno stvaranje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva, ali da je potrebna sistematska i stvarna saradnja države sa civilnim društvom.
Halačeva je rekla da je generalna ocena da je u oblasti sloboda izražavanja ostvaren ograničen napredak i da su policija i tužilaštvo brzo reagovali na niz pretnji upućenih novinarima, ali da ostaju problemi nasilja nad novinarima i sve veći trend SLAPP tužbi usmerenih protiv novinara i medija.
 
Prema njenim rečima, usvojeni medijski zakoni doneli su određena važna unapređenja, pre svega jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i kodifikaciju uloge Saveta za štampu.
 
Ona je naglasila da medijsko zakonodavstvo i dalje nije u potpunosti finalizovano u skladu sa pravnim tekovinama EU i podsetila da je rasprava o vlasništvu u medijima bila naročito naglašena.
 
Halačeva rekla da politički i ekonomski pritisak na medije ostaje razlog za zabrinutost i da EU traži "hitne aktivnosti da se suprotstavimo konzistentnom anti-EU narativu koji propagira niz medijskih kuća".
 
U Izveštaju je navedeno da je ostvaren ograničena napredak u borbi protiv ogranizovanog kriminala, a kada je u pitanju krijumčarenje migranata zabeležena je pozitivna saradnja sa Evropolom, Interpolom i Evrodžastom, kazala je Halačeva.
 
Dodala je da je zabeležen i blagi porast broja istraga u oblasti finansija i zapleni sredstava, ali da je potrebno mnogo više napora u tom smeru.
 
Halačeva je rekla da EU poziva Srbiju da sa pojedinačnih istraga pređe na sistematičniji pristup borbi protiv kriminalnih organizacija.
Kada su u pitanju događaji u Banjskoj, Halačeva je rekla da su oni pomenuti i u vezi sa Poglavljem 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i da Izveštaj pominje da ti događaji nisu dovoljno istraženi i ponovila poziv EU da se počinioci uhapse i privedu pravdi.
 
Ona je ukazala da je Srbija nastavila da doprinosi upravljanju migracijama i rekla da se EU nada da će Srbija nastaviti da se usaglašava sa spiskom viza.
 
Halačeva je istakla da je pozitivno što je Vlada Srbije povukla Zakon o državljanstvu.
 
Ona je rekla da je Srbija nastavila dobar napredak u funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, ali da ima strukturalnih problema u rukovođenju državnim preduzećima.
  • nezadovoljna

    14.11.2023 21:59
    Stanje na fakultetima je izuzetno nekorektno jer se redovni profesori ostavljaju bez asistenata i pred penziju primoravaju da drže vežbe! I ovo treba da bude u izvešaju Evropske komisije!
  • xqt

    14.11.2023 21:16
    Ohrabrenje bez osnova
    Halačeva bi trebala da provede koji mesec u tigru i vidici bi joj se sigurno proširili.
  • Zemlja čudesa

    14.11.2023 19:44
    Ako i ima za EU, nema ovde ništa "pozitivno" što bi bilo u interesu obične raje... Sunovrat u toku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.