Izveštaj EK o Kosovu: Odnosi kosovske vlade sa srpskom zajednicom znatno su pogoršani

Odnosi kosovske vlade sa srpskom zajednicom su "značajno pogoršani", jedna je od ocena najnovijeg izveštaja Evropske komisije za Kosovo.
Naglašava se potreba za hitnim formiranjem ZSO-a, kao i trajno rešenje za pitanje tablica u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu.
 
Međutim, u izveštaju su taksativno izlistani energetika, glavni most, integrisani granični prelazi i povratak Srba u institucije, koji se Srbiji spočitavaju kao zaostale obaveze iz dijaloga, uz poziv da ih i ispuni.
"Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka", poručuje se u izveštaju, prenosi KoSSev.
 
Uprkos zaključivanju Sporazuma o putu normalizacije, tokom perioda na koji se izveštaj odnosi, dijalog je bio otežan nizom negativnih dešavanja i kriza na severu Kosova koje su pokrenule akcije jedne ili obe strane, navodi se u izveštaju EK za Kosovo.
Među onim potezima koji se spočitavaju Kosovu su pojačano prisustvo kosovskih specijalaca i eksproprijacije zemljišta, što je, konstatuje se, izazvalo široko nezadovoljstvo lokalnog srpskog stanovništva i negativno uticalo na dijalog.
 
Sa druge strane, masovni izlasci Srba iz institucija u novembru, blokade puteva u decembru prošle godine, te bojkot vanrednih izbora na Severu, "dodatno je ugrozio dijalog i pogoršao negativnu atmosferu oko njega".
 
U izveštaju koji pokriva period od juna 2022. do istog meseca 2023, u jednom je delu naveden podatak od 12 zabeleženih potencijalno međuetničkih slučajeva, uz dalje objašnjenje u drugom - da je "broj potencijalno etnički motivisanih incidenata koji pogađaju nevećinske zajednice u 2022. nastavio svoj dugoročni opadajući trend".
 
Ipak, navedeno je i to da se "percepcija bezbednosti među nekim nevećinskim zajednicama pogoršala, posebno u zajednici kosovskih Srba".
 
Takođe i to da "međuetnički i potencijalno etnički motivisani bezbednosni incidenti i dalje negativno utiču na percepciju sigurnosti i bezbednosti među nevećinskim zajednicama".
 
"Sve u svemu, odnosi između vlade i zajednice kosovskih Srba su se pogoršali značajno", naglašeno je u delu o ljudskim pravima.
 
U izveštaju je na nekoliko mesta opisana situacija na Severu proteklih 12 meseci, odnosno nabrojani događaji koji su negativno uticali i na dijalog i (ne)poverenje Srba i kosovsku vladu.
Kosovo krši CEFTA i sporazum SAA
 
Kosovu se spočitava kršenje i obaveza proisteklih iz CEFTA-e, ali i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako što blokira poštanske pakete i robu iz Srbije. Inače, ovu meru je kosovski ministar unutrašnjih poslova nazvao "privremenom operativnom bezbednosnom merom".
 
Izlazak Srba iz institucija i bojkot izbora je kršenje obaveza Srbije
 
Ipak, za pojedine krize na Severu Kosova, uključujući i napuštanje kosovskih institucija od strane Srba novembra 2022. godine, odgovornost se pripisuje Srbiji.
 
To se u izveštaju ocenjuje kao kršenje obaveza Srbije.
 
"Evropska komisija poziva zvanični Beograd da podstakne Srbe sa Kosova da se odmah vrate u institucije, a Prištinu da omogući povratak, ali i konstatuju da od novembra 2022. godine, nijedna strana nije preduzela nikakve korake u tom pogledu", navodi se u izveštaju.
 
Regrutacija novih kadeta policije - Srba sa Kosova koju je preduzela Kosovska policija, iako je bila dobrodošla, nije sledila procedure u skladu sa sporazumima o dijalogu, naveli su.
 
Priština da započne formiranje ZSO, BG paralelno da ispunjava zaostale obaveze
 
Kada je reč o samom dijalogu, Evropska komisija u izveštaju poziva strane da započnu konstruktivnije da se angažuju i krenu sa primenom obaveza bez daljeg odlaganja ili preduslova.
 
"Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Očekuje se da Kosovo započne proces koji vodi ka uspostavljanju ZSO-a na osnovu evropskog predloga predstavljenog stranama 21. oktobra 2023. godine, a od Srbije se očekuje da podrži ovaj proces i paralelno počne da ispunjava svoje ključne obaveze iz Sporazuma", navodi se u izveštaju.
 
Obe strane se pozivaju da poštuju Sporazum o telekomunikacijama, kao i da se Srbija konstruktivno angažuje na otvaranju glavnog mosta.
 
Šta piše u zaključku izveštaja u vezi sa dijalogom
 
Sve u svemu, Kosovo je ostalo angažovano u Dijalogu, ali treba da pokaže ozbiljniju posvećenost, uloži više napora i napravi kompromise kako bi napredovao proces normalizacije. Kosovo treba da ispuni svoje obaveze u okviru dijaloga i da se posveti punoj primeni svih prethodnih sporazuma iz dijaloga i sporazuma o putu normalizacije odnosa. Idući napred, Kosovo takođe treba da uloži dalje značajne napore da izbegne akcije koje potkopavaju stabilnost i retoriku koja ne vodi dijalogu.
 
Kosovo takođe treba da stvori povoljno okruženje za zaključenje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom. Očekuje se da će se Kosovo konstruktivnije angažovati kako bi omogućilo početak pregovora o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji i pokazalo fleksibilnost u cilju brzog i konkretnog napretka. Postizanje takvog sporazuma je hitno i ključno kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima, stoji u izveštaju.
 
Dalje pogoršanje odnosa sa SPC
 
U delovima izveštaja se dotiče i pitanje odnosa sa SPC i konstatuje da odnosi između kosovske vlade i SPC ostaju loši. Štaviše, u delu izveštaja zabeleženo je da su odnosi između SPC i kosovske vlade "dalje pogoršani", nakon što je patrijarhu prošlog decembra odbijen ulazak na Kosovo.
 
Takođe se verifikuje da je prošlo sedam godina od odluke Ustavnog suda za povratak zemlje manastira Visoki Dečani, ali koja nije sprovodena u delo, uz poziv da se to uradi što pre.
 
Verifikovano je i to da prethodno "dogovoreni aranžman" u cilju iznalaženja rešenja za radove na putu u specijalno zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije primenjen.
  • Aco

    11.11.2023 08:48
    Ova fotografija mi je omiljena. Ne kaže se uzalud da jedna slika vredi kao hiljadu reči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.