Otkazivanje koncerta poljskog metal benda: Crkva kao rok kritičar

Novinar Petar Janjatović i profesor sociologije u penziji Đokica Jovanović ocenjuju da se, u slučaju otkazivanja koncerta poljskog metal benda Batuška u Beogradu, crkva pojavila kao kuturni arbitar.
"Ja sam dosta ravnodušan prema religiji. Sem kada ona počinje da mi se meša u život. A nažalost - prečesto mi se meša. Ovo jeste mešanje u život", istakao je Janjatović za N1.
 
On podseća da su koncerti zabranjivani i u SFRJ, a da je prvi bend čiji su koncerti otkazivani Buldožer iz Ljubljane. Oni su, po shvatanjima tadašnjih vlasti, imali neprikladan omot, pa su im nastupi redom zabranjivani.
Takođe se bilo problema sa javnim pojavljivanjem grupe "Laibach" koju je tadašnji komunistički establišment procenio kao "nacističku" i njima nije bilo dozvoljeno da nastupaju pod tim imenom, pa su onjda imali "gerilske varijante" koncerata.
 
"Bio je i slučaj kada je Nele Karajlić rekao: ‘Crkao maršal’, pa su otkazivali koncerte Zabranjenom pušenju. Takođe, kada je poginula devojčica na koncertu u Zagrebu, tada je izbila ozbiljna frka. Sem pomenutih, drugih zabrana nije bilo", kaže Janjatović.
 
Ukazuje da ni devedesetih godina, u vreme ratova i sankcija nije bilo zabranjivanja koncerata.
Na pitanje da li postoje koncerti za koje javnost treba da traži zabranu, odgovara: "Da, naravno. Postoji toliko tema koje je zakon sankcionisao. Tu i ne mora mnogo da se razmišlja. Zakon je generalno dobar i ako neko peva o krađi, ubistvu, pedofiliji, naravno da će da se zabrani".
 
Međutim, ukazuje da kod otkazivanja koncerta poljskog benda imamo slučaj da se crkva pojavila kao rokenrol kritičar, što je dosta neobično.
 
Đokica Jovanović navodi da mi imamo problem restriktivne kuture i da on nije od juče.
 
"Sa druge strane zadatak umetnosti jeste da bude subverzivna. Umetnost ne povlađuje nikom ukoliko je umetnost. Ona povlađuje svojim uzusima, svojim porukama i svojim idejama", kaže Jovanović.
 
Za zabranu koncerta poljskog benda navodi da je "ideološka intervencija".
 
"Ne mogu da cenim koliko je ova rok grupa umetnička i koliko je to umetnički izraz, ali se svakako ovakav atak sa pozicije moći može nazvati pokušajem cenzure i pokušajem antikulturne akcije. Kakav je scenski nastup, kakav je mizanscen, to je potpuno nebitno sa stanovišta da se nešto brani ili ne. Zakon je jasan", smatra ovaj profesor sociologije Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji.
 
Za reagovanje monaha Arsenija kaže da mu liči "na dugu tradiciju da se crkva postavlja kao umetnički arbitar".
 
Janjatović ocenjuje da kada nastupi umetnika prelaze u vređanje, izrugivanje i banalnost, onda nisu za širu javnost.
 
On je precizirao da ne sluša grupu Batuška i da nije blizak sa takvom estetikom, već da brani pravo da održe koncert.
 
"Ono jeste neka vrsta performansa. Slično kao i grupa ‘The Residents’, oni imaju maske, ne zna se ko su članovi, imaju pristup muzički koji čak nije ni originalan, jer u Makedoniji imamo bend Mizar koja takođe peva na staroslovenskom sa tim dubokim i jakim vokalima i dark i gotik gitarama", kaže Janjatović.
Podsetimo, koncert poljskog blek metal benda Batuška Krištofa Drabikovskog, koji je trebalo da bude održan 23. novembra u Beogradu, otkazan je. Koncertna agencija Hengtajm koja je organizovala koncert navela je u objavi na Fejsbuku da je primorana da otkaže koncert jer ne može da garantuje sigurnost publike, benda i svih zaposlenih u klubu.
 
Iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice Arsenije pozvao je nekoliko dana ranije na protest tokom koncerta tog benda, uz ocenu da "satanistička grupa dolazi u Beograd".
 
Udruženje građana "Pravoslavna kultura" iz Valjeva najavilo je ranije da će podneti krivičnu prijavu i zahtev za otkazivanje koncerta "kojim se vređa javni moral, tradicija, kultura i vera našeg naroda".
  • Hrnj

    21.11.2023 18:33
    Crkva šesto krilo Udbe.
  • Vlad

    20.11.2023 13:05
    Alo metalci koncert vam je otkazao organizator jer ne može da vam garantuje bezbednost.
    Koji vam je đavo jel ste nepismeni?
  • Voja

    20.11.2023 08:43
    Džamahirija
    Srbija ima deo stanovništva, uglavnom ruralnog područja,koje želi teokratiju.Državi je naravno to biračko telo potrebno i lakše im je da okrenu glavu na njihove ispade.Pored toga crkvi daju pristup novcu po potrebi da se sprovodi agenda.Nemoral koji ide kroz medije koji su instrument se uvek nekako preskoči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija