Bivši sudija podneo prijavu protiv Vučića: "Protivzakonito je u izbornim aktivnostima"

Bivši sudija i član Visokog saveta sudstva Savo Đurđić podneo je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv Aleksandra Vučića.
Đurić prijavi navodi da Vučić protivzakonito učestvuje u izbornim aktivnostima kao predsednik Srbije, kao i da je time prekršio Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.
 
U izvodu iz prijave od 17. novembra, koji je objavio list Danas u današnjem izdanju, navodi se da se Đurđić obratio Agenciji za sprečavanje korupcije koristeći zakonsko pravo da prijavi nespojivost članstva i funkcije u političkom subjektu i sukob interesa predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao nosioca stranačke liste i aktivnog učesnika izbornih aktivnosti.
"Ističem da je navedenom odlukom Republičke izborne komisije o proglašenju izborne liste 'Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane' prekršen član 111 Ustava u kome je definisano da 'predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije'. Jedna politička stranka ili grupacija ne predstavlja celokupnu državu, pa na ovaj način predsednik deli građane Republike Srbije i direktno radi na podrivanju i rušenju državnog jedinstva", naveo je Đurđić u svojoj prijavi.
U prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije se navodi da je Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije "višestruko prekršio član 40 Zakona o sprečavanju korupcije", time što je držao stranačke govore i tako pomogao da izborna lista Srpske napredne stranke (SNS) za parlament dobije što više glasova, odnosno poslanika.
 
Navodi se i da je Vučić davanjem imena listi SNS, njoj dao svoj visoki rejting, "koji je nastao u neregularnim uslovima nesankcionisane medijske propagande u kojoj je predstavljen sa 90 odsto u centralnim informativnim emisijama".
  • Petar Veliki

    21.11.2023 14:44
    Izbori
    Da li je bivši iz vremena Tadića ili ne Vučić nema prava da bude ni na jednoj listi ovako on nije predsednik onima koji nisu u SNS sramota za AV. Ako zna šta znači on po ovome nije moj predsednik
  • Бор Боранин

    21.11.2023 09:56
    IZBORI SU IZBORI, A NE FARSA!
    IZBORI SU IZBORI, A NE FARSA VLADARA?

    Raspisivanje izbora za 17. decembra, naziv predizborne kampanje i ponašanje predsednika u svemu tome dolaze stručnjaci da je ΛV prekršio i odredbe Zakona o sprečavanju korupcije u delu o nespojivosti članstva i funkcije u političkom subjektu. U ovoj državi, na brdovitom Balkanu, bez ΛV ništa nije moguće uraditi i sprovesti. On se pita ili samostalno donosi odluke koja grupa zapošljenih kada i kako će se nagraditi, kako i na koji način uništiti penzionere, a oni misle da on za njih radi najbolje što zna. Drugim rečima, on je predsednik premijer, ministar svih ministarstava, predsednik skupštine, a imenovani imaju najteži zadatak u karijeri, da aplaudiraju šefu, da klimaju glavom, kad on da znak, da se uvlače šefu od pozadi kako znaju i umeju, bez pardona. Glasači imaju zadatak samo da glasaju, po preporuci za narodnjake u suprotnom biće njihov propast, kao da do sada tekli samo med i mleko. Živeo poltronizam!
  • zztop

    20.11.2023 20:45
    Čuj prijavio ga agenciji za sprečavanje korupcije , to je ko da ga je prijavio udruženju za zaštitu leptira ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".