"Do sada struju na Severu Kosova plaćalo 11 odsto građana": Kad kreće naplata svima?

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) potpisala je ugovor sa Elektroseverom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom.
Naveo je da je svega 11 odsto njih na severu Kosova plaćalo struju.
 
Postavlja se pitanje: kada će početi naplata struje na Severu Kosova?
"Prvo moram da vidim ugovor. Vlada Kosova se oštro protivila da ES pruža usluge distribucije, tako da bez ugovora stvarno ne mogu da cenim ništa", kaže za Danas Milica Andrić Rakić iz "Nove društvene inicijative", nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice.
 
Dodaje da je i početak naplate nezahvalno predviđati, te da se pričalo da će sa naplatom početi i 14. decembra 2021. kada je Kosovo pristupilo bloku sa Albanijom, pa se ništa nije desilo.
 
"Zapravo, tek početak instalacije strujomera će biti pravi indikator početka izdavanja valjanih računa. Ima još nekoliko koraka koje treba sada ispuniti prema Mapi puta, a u svakom od njih je predviđen i rok od dvadesetak dana, s tim sto su neki od tih koraka ispunjeni pre reda, ali ne i svi. Generalno, verovatno nije realno da naplata počne još bar tri do šest meseci", navodi Andrić Rakić.
Predsednik Građanske inicijative "Za Zubin Potok" Milija Biševac kaže da ugovor potpisan između kompanije KEDS i Elektrosevera predstavlja još jedan korak u predavanju nadležnosti Prištini i gašenju institucija Srbije na KiM.
 
"Sve ovo jeste rezultat pregovora u Briselu koji su od samog početka bili apsolutno netransparentni i u kojima nisu bili uključeni Srbi koji žive na KiM, a na koje se primena ovog sporazuma direktno odnosi. Na sve ovo smo kao politička organizacija i ranije upozoravali, čak i organizovali protest protiv ovog energetskog sporazuma, dok nas je zvanični Beograd optuživao da širimo neistine", dodaje Biševac.
 
On kaže i da je potpisivanje ovog ugovora iznenadilo sve građane na Severu.
 
"Samo dan pre nego što smo putem medija dobili vest o tome da smo prešli u sistem koji kontroliše KEDS, došlo je do isključenja struje na celom Severu, a nadležni su to pokušali da prikriju i obavestili građane da je u pitanju kvar na mreži. S obzirom da se zvanični Beograd, gospodin Petković i Srpska lista nisu odmah oglasili i obavestili nas o tome šta su potpisali, kao i činjenica da je ugovor još uvek u tajnosti, svakako nas navodi na sumnju da ovo ne predstavlja ništa dobro za naš narod", napominje on.
 
Kaže i da je njegova inicijativa Stava da je ovo apsolutni poraz političke borbe koju Beograd vodi kroz Briselski dijalog jer smo do sada ispunili sve obaveze a Priština još uvek i nema u planu formiranje ZSO.
 
"Narod se ovde oseća apsolutno izmanipulisano i prevareno jer se svi sećamo poruka 'Ne dam Valač, ne dam Gazivode',  a sada nam od Spske liste i predstavnika vlasti dolaze poruke, 'Vidimo se 17-og u Raški'. Smatram da građanima naplata struje neće predstavljati veliki problem jer je to normalna stvar svuda u svetu ali s obzirom da je Priština preuzela apsolutnu kontrolu nad celim energetskim sistemom i da Kosovo već dugo godina ima problema sa energetikom, ovo vlastima u Prištini daje prostor za manipulaciju i može dovesti do stalnih restrikcija na Severu i takvih primera imamo u srpskim sredinama na jugu", poručuje Biševac u izjavi za Danas.
Predsednik stranke "Srpska demokratija" Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice navodi da se već uveliko spekuliše da bi brza implementacija mogla da krene već od Nove godine.
 
"Kao svi sporazumi i ovaj je obavijen velom tajni. Građani se najveše pribojavaju retroaktivne naplate kakvu su imali Srbi na jugu, a kosovski zvaničnici je neretko pominjali. Teško je da ovo može biti dobra vest jer i sami ne znamo čija će biti imovina i kako će se vršiti naplata", kaže on.
 
Predsednik Srpske demokratije napominje da je veliki problem i ogorčenost kod stanovništva u četiri urbane sredine koju izaziva to "što je jedini vid grejanja upravo grejanje na struju, a struja je na Kosovu druga najskuplja u Evropi posle Monaka, pritom postoji i zakon o duplo naplati računa onima koji pređu 800kW/h".
 
"Podsetiću vas da pored svih ogromnih investicija, do sada se nije realizovalo centralno grejanje, a veći zgrada nema ni odžake. Sve u svemu, sledeće godine nam zbog ovog sporazuma sledi pad životnog standarda koji će se odraziti na najugroženije slojeve društva", kaže Arsenijević.
  • Vladan

    12.12.2023 13:44
    @Dejan sa Štranda

    E i ti jednom da napišeš nešto pametno...
  • Bluesbaba

    12.12.2023 13:20
    Čudo nevidjeno
    Iju zamisli u 2023. godini oni moraju da placaju struju!?
  • Dejan sa Štranda

    12.12.2023 12:32
    E stvarno nema smisla da se u srcu i kolevci,svetoj lazarevoj zemlji plaća struja,pa zar uzvišeni stradalni narod da nešto plaća...kakav zulum.
    Sad ćete VALJDA da vidite već jednom kako je živeti u DRŽAVI.
    E i vas neko da uljudi.Lizali ste rčma svakom diktatoru samo da se ovajdite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.