Vučević: Pokrećemo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka

Generalštab Vojske Srbije pokrenuće inicijativu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, najavio je ministar odbrane Miloš Vučević.
Vučević: Pokrećemo inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka
Foto: 021.rs

Vučević je u gostovanju na televiziji Hepi rekao da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri meseca. 
 
On je rekao da se ta inicijativa pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.
"Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok", objasnio je Vučević.
 
Govoreći o Vojsci Srbije, on je rekao da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.
 
"Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak", rekao je Vučević.
Vučević je prilikom dolaska na čelo Ministarstva odbrane rekao da se zalaže za vraćanje obaveznog vojnog roka. 
 
U decembru 2022. govorio je kako se mogućnost obaveznog služenja vojnog roka "razmatra zato što nije dovoljna popunjenost u profesionalnom sastavu vojske", naročito u Beogradu i Vojvodini, kao i zbog obuke neophodne za reagovanja u vanrednim situacijama.
 
"Kada pričamo o eventualnom ponovnom vraćanju Zakona o služenju vojnog roka, ne govorimo o ratu", rekao je tada Vučević i dodao da se obavezna vojna obuka razmatra, i da to nije odluka koja se donosi preko noći.

Komentari 140

  • Nikad

    08.01.2024 08:26
    Nikad nismo zeleli kao porodica da idemo van zemlje da zivimo, a imamo priliku. Ako uvedu obavezan vojni rok, mi odosmo. Mozda su uveli tu inicijativu da bi i ovo malo naroda rasterali iz zemlje
  • Sankcije u najavi

    06.01.2024 23:25
    sad bi imali postene laude na celu drzave i samim tim normalnu drzavu sluzio bih setiri godine ako treba.

    Ovako...
  • Komifo

    06.01.2024 11:18
    @Haha

    Mi smo na asfaltu kod kuće, a vama je ovde problem i jezik da naučite. Zašto se mučite u tuđini, umesto da se lepo kod kuće igrate vojnika do mile volje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija