Ekološka udruženja: Neće biti rudnika litijuma u Srbiji, neka ga Evropa kopa u Nemačkoj

Predstavnici ekoloških udruženja iz lozničkog kraja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i "Ne damo Jadar" rekli su da neće dozvoliti vlasti i kompaniji Rio Tinto otvaranje rudnika litijuma kod Loznice.
Udruženja su poručila da Evropa može da eksploatiše taj mineral na svojoj teritoriji.
 
"Vlast i institucije Srbije su izgubile povrenje i ne mogu ga povratiti, bez obzira na moguće dodatne argumente o benefitima eksploatacije tog 'kritičnog' metala u okolini Loznice", rekli su predstavnici tih udruženja za Betu, povodom izjave bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Gorana Svilanovića za Demostat da je srpski litijum među tri najvažnije teme u odnosima Zapadnog Balkana i EU.  
Marija Alimpić iz Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" istakla je da ni lokalno stanovništvo, ni građani Srbije ne žele rudnike litijuma na svojoj teritoriji.
 
"Ovde, na teritoriji opštine Loznica, rudnika litijuma neće biti, ne prestajemo da se borimo protiv kompanije Rio Tinto koja je planirala da otvori taj rudnik u našem kraju. Podneli smo prekršajnu prijavu zbog toga što se Rio Tinto reklamirao u domaćim lokalnim medijima iako je taj projekat ukinut. U toku je sudski proces, a mediji su prestali da reklamiraju tu kompaniju", rekla je Alimpić.
Svilanović je rekao da je EU odlučila da u što većoj meri smanji zavisnost od Kine i Rusije i da zato u svom širem okruženju traži koje bi zemlje mogle da budu deo lanaca snabdevanja, između ostalog i kritičnim materijalima, među kojima je i litijum.
 
Vlada Srbije ukinula je u januaru 2022. godine Prostorni plan područja posebne namene u okolini Loznice za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", kao i odluku o formiranju Radne grupe za implementaciju tog projekta kompanije Rio Tinto, čime su stavljeni van snage i pojedinačni akti doneti radi otvaranja rudnika litijuma.
 
Alimpić je rekla da je netačna informacija da je Rio Tinto pokrenuo šest tužbi protiv države Srbije. 
 
"Rio Tinto se žalio na ukidanje više dozvola koje je dobio od srpskih vlasti da bi otvorio rudnik i u toku je sudski proces, a dve žalbe su odbačene u junu prošle godine", rekla je Alimpić.
 
Vlast u Srbiji je, prema rečima predstavnika udruženja "Ne damo Jadar" Zlatka Kokanovića, izgubila poverenje kada je Rio Tinto pokušao da otvori rudnik litijuma i ne može ga povratiti ni po koju cenu.
 
"Vlast, a kada kažem vlast, pod tim podrazumevam i sudstvo, radi u interesu investitora koji potplaćuju raznim donacijama kako bi se donosili zakoni u njihovom interesu", rekao je Kokanović.
Naveo je i da bi otvaranje rudnika pričinilo ogromnu štetu ekologiji, a da se to videlo na samom početku istraživanja radi otvaranja rudnika jer je iz bušotina curila neka materija koja je uništavala svo rastinje koje nikne na toj zemlji.
 
"Gde god da je Rio Tinto otvarao rudnik, ostavio je pustoš. Ako Evropi treba litijum i hoće da bude nezavisna od Rusije i Kine, neka ga kopa u Nemačkoj gde ga ima više nego u Srbiji, ili neka ga traži u Finskoj, Francuskoj, Austriji", rekao je Kokanović.
  • Koji

    20.01.2024 16:39
    Kj
    Nema kopanja kod nas.
  • Dzoni

    11.01.2024 16:31
    Ako zelite da zagadite ciste pozdzemne pijace vode na teritoriji cele Srbije i da vam litra vode bude 1000din slobodno okrecite glavu, potrovace nas i spascemo na Bg pasaluk u kome niko nece ziveti zbog zagadjenja-gradjani od tog rudnika ne bi imali nista, ta rudna renta je otisla u podmicivanje politicara koji je najglasniji u dovodjenje rio tinta u Srbiju-on ce se odseliti a vasoj deci neka je Bog u pomoci ako krene jaloviste i sumpornakiselina da se izliva u podzemne vode-bicemo otrovna pustinja
  • @Dušan

    11.01.2024 13:44
    Nemci litijum i kopaju i prerađuju i prave od njega baterije. Otvaraju i nove kopove. Zabole ih da čekaju nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.