Flaša pića, parfem, koverta: Zašto lekarima nosimo poklone, kada ih plaćamo preko osiguranja?

U Srbiji je i zakon pre nekoliko godina ozvaničio tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijentima su podjednaka briga - bolest i to kako se zahvaliti onima koji ih leče.
Flaša pića, parfem, koverta: Zašto lekarima nosimo poklone, kada ih plaćamo preko osiguranja?
Foto: Pixabay
Čokolada, flaša pića, parfem ili koverta sa novcem - da li i šta odneti lekaru i medicinskim sestrama? Da li je to poklon ili mito?
 
Da li će se lekar više truditi ako mu nešto odnesemo ili za tim nema potrebe, jer on radi svoj posao, kao što i mi radimo svoj.
Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović priča da ga svakodnevno zovu pacijenti da bi se konsultovali o lečenju, a često pitaju i da li treba lekaru odneti poklon. Njegov odgovor je uvek odričan, prenosi RTS.
 
Sličnu dilemu imao je i sam kada se zbog melanoma lečio na VMA i kada prognoze nisu bile dobre.
"Otac me je pitao kada sam bio teško bolestan, kako ćemo mi da se odužimo toj Lidiji. Ja sam mu rekao - 'nikako ćale, taj dug će ostati'. Ja se trudim kao predsednik Udruženja pacijenata da odužim deo svog duga prema tim i drugim ljudima, tako što ću raditi kao predsednik pacijenata isto onako kako su oni mene lečili", ističe Savo Pilipović.
 
Posebno smo osetljivi kada su u pitanju deca, prenosi RTS.
 
"Svima nama bude jako neprijatno i ako donesu neku sitnicu, zahvaljujemo se, odbijemo. Oni nekad insistiraju, nekad i prihvatimo neku sitnicu, znači to je nešto, kažem, što ostaje u kolektivu", navela je pedijatrica u Domu zdravlja "Vračar" dr Milica Ćuk.
 
Usvajanjem Zakona o Zdravstvenoj zaštiti u aprilu 2019. godine ozvaničena je nepisana tradicija u Srbiji da se kod lekara ne ide praznih ruku.
Propisano je da lekari mogu da prime poklon koji nije novac ili hartije od vrednosti, a ukupna vrednost ne sme da bude veća od prosečne neto zarade, koja je u tom trenutku iznosila 462 evra.
 
To nije mito, međutim, ni poklon nije obavezan, naprotiv.
 
Zašto bismo o tome uopšte razmišljali, kad već plaćamo zdravstveno osiguranje, pitanje je koje se nameće.
  • ANDRA

    31.01.2024 08:47
    zdravstvo
    je skupa rabota... kao i grejanje, gradski prevoz i ostale gradske službe koje su debelo subvencionisane od strane gradske uprave... Npr direktor grqadskog reče da ima dovoljno vozača i oko 1300 radnika i subvencije reda milijaru iz budžeta grada da bi hitno primio 85 "vozača" . Koliko lekara fali Novom Sadu, gde je Gradska bolnica...itd a mi se bavimo trivijalnim stvarima.
  • RV

    31.01.2024 08:43
    A kad biste samo zavirili u rezidenciju tih doktora... izgleda kao londonska galerija sa bibliotekom!
  • Pogodi ko je

    31.01.2024 07:29
    Zasto? Zato sto su alavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.