Poverenica osudila Nestorovićevu izjavu u Skupštini: Ponižavajući i uvredljiv govor

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je komentar narodnog poslanika Branimira Nestorovića na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine.
Poverenica osudila Nestorovićevu izjavu u Skupštini: Ponižavajući i uvredljiv govor
Foto: FoNet
On je ponašanje opozicije opisao rečima: "Cigani, ciganija".
 
Ponižavajući i uvredljiv govor koji predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lice na osnovu njihovog ličnog svojstva, zabranjen je Zakonom o zabrani diskriminacije i za svaku je osudu, rekla je za N1 poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom snimka na kome narodni poslanik Branimir Nestorović komentariše dešavanja u skupštinskim klupama sa "cigani" i "ciganisanje".
Podsetimo, jedan od poslanika iz Pokreta "Mi - Glas iz naroda" je, snimajući konstitutivnu sednicu Narodne skupštine na kojoj su opozicioni poslanici stajali s transparentima u rukama i zviždali, upitao Nestorovića na šta mu to liči.
"Cigani, ciganija. Ako si već prihvatio mandat i došao u ovu skupštinu, onda poštuj ovu zgradu i ovaj narod koji te je izabrao", odgovorio je Nestorović.
 
Na ovu izjavu reagovala su i romska udruženja, a pokret Opre Roma Srbija saopštio je da izražava veliku zabrinutost zbog "skandaloznog i diskriminatornog postupanja" novoizabranog narodnog poslanika.
 
"Poznati lekar, a sada narodni poslanik je dužan da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravi građani ovog društva… Ovakvim postupanjem dr Branimir Nestorović pokazuje da nije narodni poslanik svih građana, već da svojim diskriminatornim postupanjem podupire mržnju, rasizam i netrpeljivost prema romskoj zajednici, jednoj od najvećih nacionalnih manjina u Srbiji i dovodi u pitanje svoje dalje postupanje u radu Narodne Skupštine Republike Srbije", navodi ovaj pokret u saopštenju.
 
Osnivač Fondacije Romi za demokratiju Mensur Haliti ocenio je da izjava Nestorovića odražava štetne stereotipe i diskriminaciju prema Romima, manjini koja se bori protiv marginalizacija i predrasuda.
 
"Ovaj incident ne samo da krši temeljne principe, već i ističe šire društvene probleme polarizacije i netolerancije. Kada izabrani predstavnici koriste takvu retoriku i diskriminatorno ponašanje, to dodatno deli društvo i podriva poverenje u naše političke institucije", navodi se u pisanoj izjavi Halitija.
Podstimo, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 podnela je danas Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog rasističke izjave Branimira Nestorovića.
 
Kako kažu u ovoj organizaciji, poslanik Nestorović, poznat po brojnim kvazinaučnim i kvazimedicinskim stavovima do sada ponosno plasiranih u javnosti, imao je rasistički ispad već na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava.
 
Dodaju da se Nestorović svojim skandaloznim izjavama na štetu Roma i Romkinja, ravnopravnih građana Srbije, dodatno pohvalio tako što je na društvenim mrežama objavio snimke svoje izjave, što Inicijativa smatra dokazom da se on ne stidi svog rasizma.
  • Raif

    08.02.2024 07:48
    Nestoromic
    Nestore, Nestore. Lako padaš. Mislio sam da si plemenitiji.
    Javno da se izvinis Romima.
  • Kaja

    07.02.2024 23:32
    Gospodo botovi, branite čoveka koji je uvredio ljude koji su druge nacionalnosti. Da li su zato Romi lošiji od vas? Da li vas pripadnost većinskom narodu u zajedničkoj državi čini boljim ljudima?
    Da li smatrate da su odbornici u Kruševcu koji nisu hteli da odaju poslednju počast poginulom momku bili upravi?
    Da li mislite da su radnici Namenske koji su izviždali oca poginulog radnika bili u pravu. Da li mate savesti?
  • njah

    07.02.2024 23:20
    @nik
    manje je važno da li je rekao romi ili cigani, poenta je u korišćenju tih pojmova
    u službi uvrede tj. u negativnom kontekstu.. odnosno time pokazuje da on lično celu jednu grupaciju ljudi - rome, smatra lošijim od drugih, samo zato što su romi.. isto ko što se i sa vučiću p***** vređa, nipodaštava i diskriminiše lgbtq populacija.. isto ko što se sa "p***o" vređaju i nipodaštavaju žene.. samo što je nestorović duplo izvređao - i zbog pojmova i zbog korišćenja tih pojmova sa namerom da nekog ponizi i omalovaži..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.