Vučić tvrdi da je zbog rezolucije opala popularnost EU u Srbiji: "Šibicarski trik predsednika"

Dok se još čeka da se vidi da li će rezolucija EP dovesti do međunarodne istrage navoda o izbornoj krađi, prema rečima predsednika Srbije ovaj dokument je već proizveo opipljive posledice.
Vučić tvrdi da je zbog rezolucije opala popularnost EU u Srbiji: "Šibicarski trik predsednika"
Foto: 021.rs
Gostujući na televiziji Prva Aleksandar Vučić je istakao da je u danu kada je doneta rezolucija broj građana Srbije koji podržava pristupanje Evropskoj uniji opao za deset odsto.
 
"U jednom danu izgubili su 10 odsto, sa nekih 47 odsto, od onih koji bi verovatno ili sigurno bili za ulazak, to je palo na 40. To je 10 odsto njihovih glasova u jednom danu. Inače, oni koji su sigurno 'za' samo 24,2 procenata, a sigurno 'protiv' 26. A šta ste to radili, slušajući one koji ne vole svoju zemlju. To ste vi uradili, a ja ću da se borim da vam podignemo popularnost", rekao je Vučić mada nije naveo izvor statističkih podataka o kojima govori.
Pavle Grbović, predsednik proevropskog Pokreta slobodnih građana, ističe za Danas da iskreno veruje da niko iz međunarodne zajednice neće pasti na taj šibicarski trik Vučića.
 
"Radi se o pokušaju brutalne zamene teza jer popularnost EU među glasačima vlasti koji su taoci medijskog zarobljeništva zavisi isključivo od načina na koji televizije sa nacionalnom frekvencijom i tabloidi izveštavaju o EU. S obzirom na to da su u poslednjih deset dana imali hiljade naslova u kojima se EU prikazuje na najnegativniji mogući način, jedini razlog potencijalnog pada poverenja među tim biračima jeste radikalska retorika vlasti i njenih glasnogovornika, a ne odluke EU", ističe Grbović.
Popularnost Evropske unije među građanima Srbije je godinama unazad u postepenom padu. Prema istraživanju koje je u junu prošle godine objavio Demostat, podjednak broj građana, oko 33 odsto, na referendumu bi se izjasnio i za i protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju.
 
Poslednje istraživanje ovog tipa na internet stranici Ministarstva za evropske integracije datira iz decembra 2022. godine. U tom istraživanju se navodi da podrška pristupanju Srbije članstvu u Uniji iznosi 43 odsto, dok se članstvu protivi 32 odsto ispitanika.
 
Ukoliko se pogleda dinamika pristupnih pregovora, sva je prilika da se u skorije vreme raspoloženje građana po ovom pitanju neće proveravati na referendumu.
 
Naime, Srbija je u aprilu 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji reguliše odnose dve strane do punopravnog članstva. Zvanični zahtev za članstvo Srbija je podnela 2009. godine, a status kandidata je dobila u martu 2012. godine.
 
Pregovori o članstvu su zvanično otpočeli u januaru 2014. godine. Do danas je od 35 pregovaračkih poglavlja otvoreno njih 22, dok su dva privremeno zatvorena.
  • BoeserWolf

    19.02.2024 20:20
    @k
    @K
    19.02.2024 • 10:09
    Realno niska je zelja za EU pogotovo sto je usla u rat sa Rusijom i ko zna kako ce to da se zavrsi po nju.

    Ne znam na kojoj planeti vi zivite, ali na ovoj nasoj Zemlji nije EU usla u rat sa Rusijom, vec je Rusija usla u rat sa Ukrajinom i to bez većih uspeha cak i nakon 2 godine.

    EU nije vojni savez na planetu Zemlji.

    Pozdrav za vas i sve žitelje vase daleke planete.
  • Df

    19.02.2024 15:16
    @Dule
    Nisam ja defetista vec realista. Ostavite medije i sl. malo prosetajte i porazgovarajte sa ljudima sami cete se uveriti. Sve ovo predugo traje i obicnog coveka buni nervira i dovodi do revolta gde se cesto gubi i ide u druge krajnosti jer sve je interes i novac!
  • G Pen

    19.02.2024 14:03
    Mico je sve objasnio da ne moram i ja, postovanje. Radikali bas voledu da preskacu taj deo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.