Nikitin: Još jedna ruska porodica u problemu - u strahu od proterivanja zbog BIA

Aktivista Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin izjavio je da se proterivanje ruskih državljana iz Srbije nastavlja i da je sada sa tim problemom suočena porodica Tereh.
Irina, Sergej i njihov desetogodišnji sin došli su u Srbiju iz Jaroslavlja, u Rusiji. 
 
Sergej je radio u školskom sistemu, a kratko vreme je bio i u opozicijskoj upravi tog grada, gde je bio odgovoran za obrazovanje.
Oni od 2019. godine žive u Banji Koviljači, gde su kupili kuću i napravili porodični hotel. Zahtev za stalno nastanjenje podneli su u avgustu 2023. godine, ali im je odbijen. 
 
Osnov za odbijanje je to što "BIA raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju" za njegovo odobrenje. U sličnom problemu našla se i Elena Koposova, kojoj je pretila deportacija.
Porodica do sada nije izlazila u javnost sa svojim problemom, jer je smatrala da je u pitanju greška. Podneli su žalbe protiv rešenja MUP-a, kao i nove zahteve za privremene boravke. Ovog puta je i jedno i drugo bilo odbijano.
 
Krajem prošle godine obratili su se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali nisu dobili nikakav odgovor. 
 
"Trenutno je slučaj porodice Tereh u upravnom sudu, dok je porodica u Srbiji bez legalnog osnova, uz veliku nesigurnost i čitav niz praktičnih problema vezanih za odsustvo boravišnih dozvola. Usled uspeha u slučaju Elene Koposove su ipak odlučili da izađu u javnost", navodi Nikitin.
 
Dodaje da se o pravim razlozima pokušaja proterivanja porodice Tereh može samo gatati. Po Nikitinovim rečima, iako se Terehovi, kao i apsolutna većina Rusa u Srbiji, ne podržavaju ruskog diktatora Putina i njegov rat, nikada nisu iznosili svoje stavove van privatnog okvira. 
"Moguće je da je pokušaj proterivanja vezan za činjenicu da je Sergej Tereh rođen u Kijevu, da su u njegovom hotelu boravili i ukrajinski gosti (što je bilo poznato lozničkoj policiji) ili činjenicu da je Sergej bio poznata ličnost u svom gradu Jaroslavlju. Ne možemo da znamo jer MUP je još jednom, suprotno zakonu, izostavio bilo koje valjalo obrazloženje svojih odluka, bez obzira na njihove dalekosežne posledice po čitavu jednu porodicu", navodi Nikitin.
 
Nikitin zaključuje da se "još jedna porodica sa maloletnim detetom se lišava sigurnog postojanja u Srbiji koje su gradili pet godina".
  • Zare

    21.03.2024 21:24
    Ne mali broj Srba bi se prikljucio ruskoj federaciji pa me zanima ko normalan zeli zajednicu s onima gde nece ni oni kojima je to domovina nego se to zove proterivanje.
  • Zare

    21.03.2024 11:13
    Zar ne bi bilo pravednije proterati nekog iz BIA u Rusiju a ostaviti posten narod na miru.
  • Pravnik

    20.03.2024 16:51
    @radule
    20.03.2024 • 12:26
    Zamišljem situaciju gde naš čovek ode u neku zemlju EU kupi kuću i započne biznis i kada podnese zahtev za stalno nastanjenje oni ga odbiju iz bezbednosnih razloga. Baš me interesuje da li bi Bild ili Špigl objavljivali priču o tome? Ako nas EU nešto uči to je sigurno striktno poštovanje zakona bez obzira koliko besmisleni bili (a ima ih u EU koliko hoćete) uz primetno odsustvo humanosti.

    Sve je to lepo i tačno. Ali Evropa to je sama uništila taj pravni sistem. Oteli su rusima pare i povredili neotiđivost lične imovine. Tako da sami su otvorili pandorinu kutiju. Kao i sa nezavisnim kosovom. Kad njima odgovara to je ok, kad drugi to rade nije in i demokratski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija