Vučić preti izlaskom Srbije iz Saveta Evrope: "To bi bio još jedan u nizu katastrofalnih poteza"

Napuštanje Saveta Evrope (SE) definitivno bi značilo napuštanje evropskog puta Srbije i njeno svrstavanje uz Rusiju i Belorusiju, koje nisu članice tog tela.
Vučić preti izlaskom Srbije iz Saveta Evrope: "To bi bio još jedan u nizu katastrofalnih poteza"
Foto: 021.rs
To ističu sagovornici Danasa komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da je izlazak Srbije iz SE jedna od mogućnosti u slučaju da Kosovo bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju. Oni ne spore da je možda u pitanju Vučićev taktički potez, ali podsećaju da se perspektiva članstva Kosova u Savetu Evrope zasniva upravo na Briselskom sporazumu iz 2023. godine koji je i Srbija prihvatila.
 
Potpredsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta i karijerni diplomata Branka Latinović podseća za Danas da je Savet Evrope najjstarija evropska organizacija, koja je osnovana posle Drugog svetskog rata. Nosilac tog projekta - formiranja međunarodnih evropskih organizacija, bio je britanski premijer Vinston Čerčil.
"Savet Evrope je osnovan sa zadatkom da se bavi isključivo zaštitom demoktatije i ljudskih prava, a NATO pitanjima bezbednosti. Otuda bi svaka pomisao na napuštanje Saveta Evrope bila u funkciji slabljenja demokratskog potencijala i zaštite ljudskih prava u Srbiji, jer bi nestala mogućnost korišćenja svog onog instrumentarija koje sadrži, pre svega, Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. U praksi to bi značilo da građani Srbije ne mogu više da se žale u Strazburu i na taj način bi bili lišeni mogućnosti korišćenja jedne od najznačajnijih poluga zaštite svojih ustavom zagarantovanih prava", objašnjava za Danas Latinović.
Ono što je takođe veoma važno, kako kaže, napustanje Saveta Evrope bi definitivno značilo i napuštanje evropskog puta Srbije i njeno svrstavanje uz Rusiju i Belorusiju, koje nisu članice Saveta Evrope.
 
"Put u Brisel vodi preko Beča i Strazbura, odnosno ispunjavanja svih kriterijuma i standarda OEBS-a i Saveta Evrope, a u Srbiji i dalje deluju Misije OEBS i Saveta Evrope. Ove misije, na svoj način, pomažu Srbiji da u prvom redu ojača vladavinu prava, slobodu medija, ljudska i manjinska prava i drugo. Svaka pomisao o napuštanju Saveta Evrope, ili bilo koje druge međunarodne organizacije, bio bi veliki znak naše 'slabosti'. Perspektiva članstva Kosova u Savetu Evrope zasniva se na Briselskom sporazumu iz 2023. Izjava koju je bivša premijerka Ana Brnabić nedavno dala na jednom skupu u Briselu je zakasnela", navodi sagovornica Danasa.
 
Napominje da Srbija ima svoje mesto i ulogu na evropskom političkom miljeu, ona to ne sme da napušta, već da jača.
 
"Ukoliko bi se desilo da Kosovo postane član Saveta Evrope, što je izvesno realna mogućnost, Srbija mora, u tom slučaju, da pojača svoje aktivnosti u Savetu Evrope i da iskoristi sve mogućnosti da kroz sistem monitoringa izdejstvuje da se položaj Srba i institucija kroz koje oni deluju, maksimalno zaštite njihova prava i unapredi status. Da intenzivira zahteve, i kroz Savet Evrope za formiranje Zajednice srpskih opština", napominje Latinović.
 
Ona ocenjuje da pravni osnov za to postoji, upravo kroz odgovarajuće Konvencije SE, a što je sadržano i u dokumentima koji su usvajani u Briselu o formiranju ZSO, tokom pregovora o implementaciji obaveza iz Briselskog sporazuma.
 
I karijerni diplomata Srećko Đukić za Danas ističe da bi izlazak Srbije iz SE u slučaju prijema Kosova bila katastrofalno pogrešna odluka u nizu pogrešnih odluka vlasti u Beogradu donetih u vezi sa Kosovom u poslednjih trideset i pet godina.
 
"Moguće je, naravno, da je ovo taktički potez Beograda da se utiče da članice SE da ne prime Kosovo u uslovno članstvo. Međutim, taj točak se ne može zaustaviti, a Srbija se nije jedanput obavezala da neće smetati članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, i ono u čitavom nizu organizacija zajedno sa Srbijom sedi u MOK, MMF, SB, kao što zajedno sa Srbijom sedi na međunarodnim sastancima u regionu i šire u Evropi, jednom mesečno, ako ne i češće", podseća Đukić.
Gubljenje statusa u SE znači gubljenje kandidatskog statusa u EU, ističe bivši ambasador. Gubljenje tog statusa, kako kaže, znači gubljenje investicija, restrikcije trgovine, slobode putovanja, viznog režima...teško je predvideti šta sve sleduje.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Ludilo

    27.03.2024 09:06
    Krivi smo mi što mu dopuštamo to sve što radi.
  • Toza

    25.03.2024 22:59
    SAVET EVROPE
    EU treba da uvede Srbiji vize i sankcije kao u doba Miloševića pa ovaj narod da vidi koliko je glup.To je jedan od načina da mu iz dupeta dođe u glavu.
  • Kuhar

    25.03.2024 15:29
    ja
    25.03.2024 • 08:30
    ...
    "Ove misije, na svoj način, pomažu Srbiji da u prvom redu ojača vladavinu prava, slobodu medija, ljudska i manjinska prava i drugo."
    Slabo pomažu...

    Od g.vana pita bit ne može

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.