U Srbiji registrovano 40 slučajeva morbila, u Novom Sadu zaražen nepotpuno vakcinisan muškarac

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovano 40 slučajeva malih boginja, od kojih su 33 obolela u Beogradu.
U Srbiji registrovano 40 slučajeva morbila, u Novom Sadu zaražen nepotpuno vakcinisan muškarac
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Na teritoriji Beograda 27 slučajeva potvrđeno je u laboratiriji Torlaka, a šest obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je desetoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila.
 
Među obolelima je deset nevakcinisanih osoba uzrasta od osam do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 11 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.
 
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih, dodaje Batut.
U saopštenju se navodi da su 13. februara male boginje potvrđene kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.
 
Slučaj malih boginja potvrđen je kod dvogodišnjeg deteta iz Stare Pazove, koje nije vakcinisano, kao i kod 13-mesečnog  nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga.
 
U saopštenju se dodaje da je slučaj malih boginja potvrđen i kod kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.
 
Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su tri potvrđena slučaja morbila, dva na teritorija Valjeva i jedan na teritoriji Mionice.
Obolele osobe su uzrasta 33, 36 i 45 godina, pri čemu je jedna vakcinisana sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa.
 
Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.