Odbor Saveta Evrope danas o prijemu Kosova, Vučević kaže: "Srbija ima spreman odgovor"

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da su "pritisci na Srbiju nikad veći" i da je sednica Političkog komiteta Saveta Evrope na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova jedan od njih.
Odbor Saveta Evrope danas o prijemu Kosova, Vučević kaže: "Srbija ima spreman odgovor"
Foto: 021.rs
Vučević je za RTS istakao da je to politika onih zemalja koje su pokrovitelji kosovske nezavisnosti i da one sada kreću u finalizaciju tog procesa.
 
"Sednica komiteta je prvi korak, a verovatno će u maju Savet ministara doneti konačnu odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope", rekao je Vučević.
Naglasio je da je neverovatno da zemlja koja nije država bude primljena i da na taj način Savet Evrope krši i svoje i međunarodne principe.
 
Vučević je podsetio da je Priština imala tri uslova da ispuni pre razmatranja mogućnosti prijema u SE.
 
"To su vraćanje imovine manastiru Dečani, formiranje Zajednice srpskih opština i zaustavljanje eksproprijacije na severu Kosova. Oni su ispunili samo jedan od ova tri zahteva i to nakon osam godina od odluke Ustavnog suda Kosova, a to je da vrate imovinu manastiru Dečani. I odjednom je i to dovoljno", ukazao je Vučević.
On je zaključio da je manevarski prostor Srbije skučen, ali da se "neće odustati bez borbe" i da se "neće otkrivati karte".
 
"Mi gledamo da na političkom, diplomatskom planu uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope, da ne istrčimo mi unapred, da se ni ne junačimo. Da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo iste", rekao je Vučević.
 
Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope glasaće danas o preporuci izvestioca Dore Bakojani o prijemu Kosova u tu organizaciju u kojem je Priština zvanično zatražila članstvo u maju 2022. godine.
 
Prijema Kosova u SS aktuelizovan je ponovo poslednjih nedelja, nakon što je Vlada Kosova zatražila da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.
 
Današnja rasprava u Strazburu ne znači istovremeno i prijem Kosova u SE, već je jedan od koraka ka potencijalnom članstvu, a ako izveštaj Dore Bakojani bude prihvaćen, u aprilu sledi plenarna rasprava.
 
Za preporuku Komitetu ministara da pozove Kosovo u članistvo Saveta Evrope potrebno je dve trećine glasova.
 
Stalna predstavnica Srbije u SE Suzana Grubješić je za proceduru s Kosovom rekla da je ubrzana i ukazala da prethodno nijedan članica nije primana dvotrećinskom većinom, već konsenzusom.
"Konsenzusa oko Kosova nema. Jedino pitanje koje se postavlja u ovom trenutku je da li će to biti na dnevnom redu Komiteta ministara, jer se mi trudimo svi da ne dođe na dnevni red. Ako dođe na dnevni red o tome će se glasati, Kosovo ima dvotrećinsku većinu, imao je prošle godine, ima je i sada", rekla je za RTS Grubješić.
 
Zemlje koje potpišu Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kada postanu članice Saveta Evrope, obavezuju se da će štititi osnovna prava i slobode pojedinaca, vladavinu prava i demokratiju. 
  • Petar

    28.03.2024 06:24
    Neka Srbija podržava Rusiju,koja preko ledja Srbije ostvaruje svoje interese.Samo podržavate Rusiju i završili ste sa Srbima i Srbijom.Rusi su nas večito ugnjetavaju zarad ,,bratstva,,.
    Kakva braća kakvi bakrači.Ceo svet je lud samo smo mi pametni.
    Tako nam i treba.
  • Rajko

    27.03.2024 21:52
    Oj Srbijo mesna zajednico
    Normalan,castan,uman narod iznedri mudru vlast,sa vizijom,koja radi za dobrobit naroda i drzave.I tada imas ponekog izroda i lopuzu koji pokusa da se okoristi,pa ga sistem sankcionise.U ovom kontekstu primer su Danci,Norvezani,naravno ne bukvalno,ali u sirem smisu ,da.Mislite da je logicno da nebeski narod Srpski,zavidni,ljigavu,lukavi izglasa nesto sto vredi?Bugari,Albanci,Austrijanci.....?Snesno.Pa nasi koreni,ustorija i ko zna sta jos su laz.Ovde je kum ubijao kuma zbog vlasti,kada su nnormalni narodi ratovali protiv fasista mi se delili na cetnike i partizane,a zajedno i jedni i drugi otimali od naroda kada prodju kroz selo,pa bezi u sumu,to je istina. I vrhunac je sve ovo zadnjih 50 god.I mi narod i nacija vredna necega-cega?Plate na crno,poslodavci milioneri,zna li drzava za to,nezna?Sta je ovo,horor,ovo nije zivot.A zivot prolazi.Zivi bili.
  • Toni

    27.03.2024 19:50
    Ljudi
    Shvatite ova vlast koja vlada vise od deceniju je izdala KiM! Ona je ubila i Srbiju i ovaj tupav narod u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija