Hoti: Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvara put da tužimo Srbiju za počinjene zločine

Predsednik kosovske komisije za nestale Andin Hoti izjavio je da će članstvo u Savetu Evrope (SE) otvoriti put Kosovu da tuži Srbiju za počinjene zločine.
Hoti: Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvara put da tužimo Srbiju za počinjene zločine
Foto: Pixabay
Hoti je za prištinske medije kazao da preporuka Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju da Kosovo bude pozvano da postane član SE "daje nadu da će Kosovo, posle punopravnog članstva, tužiti Srbiju za zločine počinjene na Kosovu".
 
Dodao je da punopravnim članstvom Kosova u SE, Komisija za nestala lica dobija pravo da koristi pravne instance.
 
"Do sada je obavljeno preko 2.800 iskopavanja, a traga se za još 1.598 nestalih osoba. Iskopavanja se rade uglavnom na osnovu informacija koje dobijamo od građana i drugih oblika, a možda i ponegde iz indirektnih informacija koje dobijamo iz Srbije", rekao je Hoti.
 
Odalović: Hoti da se bavi traženjem nestalih lica, a ne visokom politikom
 
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da bi njegov kolega iz Prištine Andin Hoti trebalo da se, umesto visokom politikom, više bavi potragom za nestalim osobama.
 
Komentarišući izjavu predsednika kosovske komisije za nestale Andina Hotija da će članstvo u Savetu Evrope otvoriti put Kosovu da tuži Srbiju za počinjene zločine, Odalović je agenciji Beta kazao da je svako pravo koje se ostvari nepravom vrlo upitno i diskutabilno.
Naveo je da pokušaj samoproglašene države Kosovo da postane deo međunarodnih institucija ne može da proizvede nikakve dugoročne posledice po Srbiju, jer, kako je rekao, Srbija to neće prihvatiti.
 
"Bilo bi bolje da se moj kolega iz Prištine bavi traženjem nestalih lica i da ispuni obaveze koje je preuzeo pred Miroslavom Lajčakom i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bi se izvršile pretrage lokacija i porodicama nestalih Albanaca i Srba koliko toliko vratili mir i nadu", kazao je Odalović.
 
Dodao je da su dve komisije identifikovale lokacije koje bi trebalo da budu predmet pretrage u ovoj godini.
"Umesto bavljenja visokom politikom bilo bi bolje da se na terenu bavimo traganjem za telima. Mi smo spremni da sve informacije i zahteve Prištine, koji se tiču Batajnice, Petrovog Sela, Perućca, Štavlja, Surdulice, Jalovišta, Kozareva proverimo na licu mesta. Takođe, od Prištine očekujemo da se provere i lokacije na Kosovu, kao što su Budisavci, Lapušnik i ostale za koje smo dali precizne informacije i koordinate", rekao je Odalović.
  • Heruvim

    30.03.2024 07:26
    @plačać poreza
    Jedino na glupost ( velik porez) hehehe !
  • Maradona

    29.03.2024 18:15
    @Pele
    Sa takvim razmisljanjem si zato tu gde jesi?
  • Pitanje ?

    29.03.2024 14:50
    Interesuje me ako Srbija izađe i SE i odustane od EU i od sutra se učlani u BRIKS i ODKB kome pripada Kosovo ? Po rezoluciji 1244 očigledno onda pokrajina Kosovo teritorijalno pripada BRIKS-u , a zbog stavke u 1244 rezoluciji o 1000 vojnika Srbije , automatski Kosovo postaje član ODKB-a.
    Jer po 1244 rez na Kosovu ni jedan Albanac i Priština nemaju prava na vojsku, jedina pravno dozvoljena vojska su KFOR (koja je neutralnna) i 1000 vojnika Srbije koji učlanjenjem postaju deo ODKB-a.
    Učlianimo Kosovo u ODKB time što će Srbija da se učlani u tu vojnu organizaciju, i predstavljajmo 1000 vojnika Srbije kao Vojsku Srbije i ODKB-a u Pokrajini Kosovo. A onda će se ODKB i BRIKS lako dogovoriti sa EU i Nato-m oko poštovanja 1244 rezolucije i nateraće ih da tih 1000 vojnika budu zvanična vojska na Kosovu. I time je završena priča o NATO-u na Kosovu koje po 1244 nema pravo ni na 1 vojnika ni na vojsku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija