Gašić izneo retrospektivu događaja, telo devojčice još uvek nije pronađeno

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potvrdio je danas da su zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić uhapšena dvojica radnika JKP "Vodovod" Bor i da je potraga za njom završena.
Gašić izneo retrospektivu događaja, telo devojčice još uvek nije pronađeno
Foto: 021.rs
Za telom se još uvek traga zbog informacija da je ono 28. marta prebačeno sa deponije na drugu lokaciju.
 
Rekao je da su dvojica muškaraca udarila kolima devojčicu Danku, a da ih je kad su je ubacili u gepek, ubrzo potom zaustavio njen otac koji ih je pitao da li su je videli. Oni su mu odgovorili da dete nisu videli.
 
Prema njegovim rečima, osumnjičeni su otkriveni nakon što je praćenjem GPS-a službenog automobila, utvrđeno da su 150 metara u blizini kuće porodice Ilić, gde je dvogodišnja Danka nestala, prešli za pet minuta.
 
Gašić je na konferenciji za novinare detaljno rekonstruisao taj dan.
"Majka devojčice je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom u dvorištu i fotografisala ih. Mužu je u 13.22 poslala fotografije dece. Sin joj je tražio vodu koja je bila u kolima na par metara udaljenim, a dok je otišla do kola, shvatila je da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, policiju u 13.45, muž je došao u 13.55, a policija je stigla u 13.59 i odmah krenula u potragu", rekao je ministar Bratislav Gašić.
 
U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, za hitno obaveštavanje javnosti, podseća ministar Gašić.
Policija je kretanje majke preko telefona pratila od izlaska iz stana, upoređujući sva moguća lica koja su prolazila u to vreme tu trasu.
 
Takođe su proveravali kada je nastala fotografija i koliko je dete bilo van vidokruga majke.
 
Više puta su, rekao je, objašnjvali zašto se sistem "Pronađi me" ne oglašava odmah, te da se većina dece pronađe vrlo brzo.
 
"Od 13.45 do 13.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Takođe, majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored njega. Ispostavilo se da je reč o vozilu u kome su bili osumnjičeni. Osumnjičeni su bili na radnom zadatku na proveravanju šahte. Kasnije je zabeleženo da su se oni kraj kuće zaustavili oko 13.50, što se poklapa sa nestankom male Danke", rekao je Gašić.
 
On je dodao da su se tu zadržali dva i po minuta, zarad potrebe toaleta.
 
"Kada su krenuli, devojčicu su udarili na 30, 40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D.D. dok je S.J, suvozač, izašao iz automobila, otvorio vrata i telo devojčice koja je bila bez svesti prebacio preko alata", naveo je ministar.
 
Prema njegovim rečima, osumnjičeni D. D. je udario devojčicu kolima, iz kojih je zatim izašao S. J, koji je "prebacio telo devojčice u zadnji teo vozila".
 
On je kazao i da je automobil u kojima su se nalazili osumnjičeni, u 13.57 sati zaustavio otac, da bi ih pitao da li su videli devojčicu, "na sta su odgovorili negativno".
 
"O hladnokrvnosti S. J. govori to što je istog dana otišao u Banjsko polje da traži devojčicu, svestan da je on usmrtio", rekao je Gašić.
 
Tokom potrage, kako je naveo, korišćeni su snimci sa deset kamera sa privatnih kuća, dok je kompletno njihovo kretanje u službenom vozilu borskog "Vodovoda" zabeleženo GPS-om.
 
"Tog dana ušlo je 17 vozila, a samo dva su izašla van teritorije Banjskog polja", kazao je Gašić.
 
On je rekao i da su dvojica osumnjičenih poligrafski ispitani i da je vozač automobila imao zakasnelu reakciju, a suvozač je imao reakciju, da su oduzeta sva tri automobila, odakle je uzeto sve što je potrebno za forenziku.
 
"Njih dvojica su nas odveli na deponiju, ali imamo saznanja da se jedan vratio 28. marta i da je prebacio telo na drugu lokaciju. Jedan na drugog prebacuju krivicu", rekao je Gašić.
 
Više javno tužilaštvo u Zaječaru saopštilo je da je S. J. (50) i D. D. (50), radnicima JKP "Vodovod" u Boru, određeno zadržavanje zbog sumnje da su počinili teško ubistvo u saizvršilaštvu.
 
To je napomenuo i Gašić.
 
"Pripadnici MUP-a nakon desetodnevne provere uhapsii su S.J (50) i DD (50) zaposlene u JKP Vodovod Bor osumnjičene da su 26. marta autom ubili dvogodišnju Danku Ilić i telo bacili na deponiju. Počinioci su priznali delo i detaljno opisali zločin. Njima je određeno zadržavanje do 48 časova", rekao je Gašić na konferenciji za novinare.
 
Gašić je u svoje i u ime MUP-a porodici Ilić izjavio saučešće.
 
Telo dvogodišnje devojčice još uvek nije pronađeno.
  • Lemi

    05.04.2024 10:23
    Ljudskost
    Ovo je poraz ljudskosti. Poraz svih nas. Kakvo smo društvo stvorili u kojem će dva obična sredovečna porodična čoveka uraditi ovako nešto? Stidim se što sam muškarac kao i oni, stidim se što sam sličnih godina kao i oni, stidim se što dišemo isti vazduh...
  • The Lalosh

    05.04.2024 07:47
    @Zrenjaninac
    Kada se desi tako nešto i slučajno, ljudi su obično u šoku. Svašta mogu da urade u tom stanju.
    Ako tome dodate alkohol onda bukvalno od ničega može da dođe do velike tragedije.

    Međutim, posle nekog vremena stanje šoka prođe i savest proradi kod većine ljudi. Šta se ovoj dvojici posle desilo da nisu došli svesti ko to zna...
  • Nest

    05.04.2024 07:28
    Odakle ministru informacija da je dete bilo onesvešćeno, a ne na mestu upkojeno? Ako su to osumnjičeni otkrili, to se onda i kaže. Ovako, bez tela i podatka o poreklu informacije, to zvuči kao opasno nagađanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.