Istraživanje kretanja cena hrane u Srbiji potvrdilo: Marže daleko više od evropskih

Društvo agrarnih ekonomista Srbije sa Institutom za poljoprivredni razvoj zemalja u tranziciji iz Haleja u Nemačkoj završilo je istraživanje o kretanju cena hrane u Srbiji u protekle tri godine.
Istraživanje kretanja cena hrane u Srbiji potvrdilo: Marže daleko više od evropskih
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Rezultati su pokazali da je krompir u maloprodaji poskupeo u proseku 90 odsto, isto toliko i šargarepa. Cena jabuke i rozbratne skočila je za više od 50 odsto, a nešto malo manje je poskupela suva slanina.
 
Apsolutnim rekorderima poskupljenja označili su svinjsku mast sa povećanjem cene od preko 160 odsto. 
Najvećeg krivca za nerealna poskupljenja hrane istraživači vide u trgovačkim maržama, za koje kažu da su daleko više od evropskih.
 
Dugoročno rešenje između ostalog vide i u uvođenju institucije ombudsmana za hranu, koji bi radio na fer odnosu proizvođača, prerađivača i trgovaca hranom. Ali i u ulaganju u domaću prehrambenu industriju, u aktivaciji robnih rezervi kao i uvođenju visoke transparentnosti u pogledu cena. 
Samo jedan, domaći lanac maloprodaje ima maržu približnu onoj u EU, ostali nisu fer. 
 
Na pitanje da li možemo da očekujemo manje cene hrane budući da stiže sezona domaćeg voća i povrća, predsednica Društva agrarnih ekonomista Srbije Tatjana Brankov za RTS kaže da nije preterani optimista. Dodaje da u sezoni dospevanja domaćih plodova možemo da očekujemo pad cena, ali da je to kratkoročno. Ne veruje da će taj trend imati posebne efekte na sektor prerade. 
 
Kaže da raspodela profita između poljoprivrednika, prerade i trgovca nije pravedna i da do snižavanja cena hrane u Srbiji može da se dođe snižavanjem trgovačkih marži.
 
"Marže koje ću ja sada izneti su i veće, zbog toga što mi ne znamo koliko se nepoštene prakse trgovaca dodatno ugrađuju u troškove proizvođača. Ako gledamo bruto maržu, ona se u Srbiji kreće za važnije supermarkete od 21 do 31 odsto, dok je mark-ap (marža koja pokazuje koliko je proizvod 'nadograđen' iznad njegovog originalnog troška) čak 44 odsto", kaže profesorka Brankov i podvlači da samo lanac domaćih supermarketa ima za jedan odsto nižu maržu nego što je prosek Evropske unije, a za koji kaže da iznosi 22,5 odsto. 
 
Čak i diskaunteri koji su se pojavili u Srbiji, za koje se očekivalo da utiču na spuštanje cena, nisu dovoljno efikasni. I oni imaju veću maržu nego što ima domaći lanac. Isti lanac koji posluje i u zemljama Evropske unije i u Srbiji ovde maržira recimo devet odsto više nego u EU. Znači, to generalno nije fer, zaključuje Brankov.
 
Na pitanje da li potrošači i njihova udruženja mogu da urade nešto u vezi sa nerealno visokim cenama, odgovara da bi ona trebalo da budu nezavisna i efikasna.
 
"Komisija za zaštitu konkurencije takođe treba da radi efikasno svoj posao, a mi moramo da budemo informisani. Znači, nije mi logično da postoje tako velike razlike u maržama. Da je ta razlika u maržama jedan do dva odsto, to bih mogla da razumem. A to je prisutno i u mesnoj industriji. Jedna kompanija ima maržu 35 odsto, druga kompanija ima maržu 20 odsto", kaže profesorka agroekonomije. 
Dodaje i da je rast cena doveo do manje potrošnje.
 
Profesorka je rekla da se pokazalo da je najosetljivija potrošnja belog sira. Znači, ako se cena belog sira poveća za 10 odsto, njegova potrošnja se smanjuje za 15 odsto. 
 
"Ako se cena suve slanine poveća za 10 odsto, njena potrošnja se smanjuje za osam odsto", izjavila je profesorka Brankov i podvukla da će se trgovci ponašati onako kako im bude dozvoljeno.
  • Lala

    15.04.2024 22:31
    Sprega državne mafije pod vodstvom Malog i trgovačke...sve na štetu naroda.
  • Goran

    15.04.2024 14:58
    Goran
    Nista nije skupo nego ste siromašni materijalno!
  • Sremac

    15.04.2024 14:57
    Sta tu nije jasno?
    Trziste je slobodno,cene se takodje formiraju slobodno (zakon ponude i potraznje).Trgovci dogovorom podizu cene.Sto veca marza,veci je i PDV,budzet se puni,drzava zaradjuje.Liberalna ekonomija,a ti ako imas novaca kupuj,ili psuj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.