A 11: Radnici 1. maj dočekuju u nemaštini, dostojanstvo nije luksuz

Radnici i radnice u Srbiji Međunarodni praznik rada ove godine dočekuju u tržišno nestabilnoj i finansijski neodrživoj atmosferi, koju Inicijativa A 11 opisuje kao nemaština.
 A 11: Radnici 1. maj dočekuju u nemaštini, dostojanstvo nije luksuz
Foto: 021.rs
A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podseća da je u riziku od siromaštva skoro svaki peti građanin. Nasuprot tom poražavajućem podatku, novi podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa zaposlenosti u prošloj godini bila 50,2 odsto - rast od zanemarljivih 0,7 procentnih poena u odnosu na 2022. godinu.
 
"Socijalni jaz sve je prisutniji globalno, ali i u našem društvu. I uprkos tome, država konstantno izbegava da se bavi ovim problemom", navodi A 11 u saopštenju povodom 1. maja.
Kako se u saopštenju dodaje, zvanična prosečna neto zarada u Republici Srbiji, prema poslednjim obračunatim podacima, iznosi 94.125 dinara i apsolutno je nerealna brojka s kojom izlaze državni organi. Čak i da zarađuju prosečnu zaradu, vrlo je teško zamisliti kako bi prosečan građanin (ili njegova porodica) "sastavio kraj s krajem" u toku mesec dana s tim iznosom.
 
"Zato je bitno glasno primetiti da je rub egzistencije za mnoge bliži nego što se čini. U najgorem položaju su korisnici novčane socijalne pomoći, koji su u svojevrsnom 'začaranom krugu' iz kog ne mogu da izađu. Novčana socijalna pomoć u Srbiji do tekućeg meseca iznosila je 11.445 dinara, a upravo je usklađena sa indeksom potrošačkih cena i iznosi 11.674 dinara po osobi – što je usklađenje koje čini ovu sumu samo 229 dinara veću", ističe A11.
Kako dodaje ova inicijativa, korisnici kojima je potrebna i ta mala suma pritom ne smeju da imaju bilo kakav konkretniji prihod da bi ostvarili pravo na istu. Time su prinuđeni da biraju - da li da rade i jedva preživljavaju ili da primaju socijalnu pomoć, te da opet jedva preživljavaju. Ovaj problem najčešće i najteže pogađa Rome i Romkinje u Srbiji, pokazuje iskustvo Inicijative A 11.
 
"Osim što od svog rada ne mogu da prežive, građani koji su dodatno u marginalizovanim grupama trpe teret diskriminacije zbog boje kože, nacionalne pripadnosti, uzrasta, pola, fizičkih karakteristika, seksualne orijentacije, invaliditeta", ističe A11.
 
Inicijativa ocenjuje da Romi i žene vode najtežu borbu protiv diskriminacije na radnom mestu
 
"Afirmativne mere, novčane i druge stimulacije prilikom zapošljavanja neće eliminisati predrasude, stereotipe i mizoginiju. Čak ni veći stepen obrazovanja ne garantuje zaposlenje - i kad su najbolji kandidati za određenu poziciju, pripadnici i pripadnice marginalizovanih grupa taj posao često neće dobiti", ističu.
Inicijativa A 11 zato danas, 1. maja, apeluje na državu da što pre otpočne rad na donošenju novog Zakona o radu koji bi odgovorio potrebama svih radnika. Trenutna klima u kojoj živimo ne garantuje ništa osim kršenja ekonomskih i socijalnih prava građana i građanki Srbije.
 
"Naglašavamo da su ovo naša svakodnevna prava i da naše dostojanstvo nije luksuz, već garantovano pravo", zaključuje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija