Radnička prava u Srbiji se sistemski krše: Bliži smo Africi nego Evropi

Za mnoge radnike u Srbiji radna nedelja ne traje pet, nego više dana.
Takođe, umesto predviđenih osam sati dnevno radi se i po deset ili dvanaest sati, ukazuju sindikalci, prenosi RTS.
 
Zbog toga bi, ističu na Međunarodni praznik rada, radnici u Srbiji trebalo da se vrate u vreme kada je počeo da se praznuje 1. maj i da se ponovo izbore za čuvene tri osmice - psam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulture.
 
"Radna nedelja često nije pet dana, već šest, a nekad i svih sedam. Radnicima se smanjuje broj dana godišnjeg odmora i plaćena odsustva. Često imamo tzv. preraspodelu radnog vremena, pa se prekovremeni i noćni rad ne plaćaju. Sve to su ozbiljna kršenja zakona", navodi za RTS Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. 
Poslodavci kažu da bi ove primedbe trebalo da budu signal da postoji potreba za socijalnim dijalogom, gde bi se iznele sve sugestije, dileme i izazovi obe strane i našlo kompromisno rešenje u cilju očuvanja radno-socijalnog mira. 
 
"Sigurno da poslodavac treba ozbiljno da shvati i sa uvažavanjem razmotri sve inicijative i predloge radnika u vezi sa uslovima rada, jer oni direktno utiču na njihovo zadovoljstvo i motivaciju, što se odražava na produktivnost i dugoročni uspeh preduzeća", navode u Uniji poslodavaca Srbije.  
 
Sindikati: Sistemsko kršenje prava radnika
 
I u Međunarodnoj organizaciji rada smatraju da zakonodavni okvir mora da se modernizuje, posebno imajući u vidu da Zakon o radu nije ozbiljnije menjan poslednjih 20 godina. Ukoliko Srbija želi da se uskladi sa međunarodnim propisima, izmene će morati da pretrpe, između ostalih, i zakoni o štrajku, o mirnom rešavanju radnih sporova, o socio-ekonomskim savetima. 
"Kod nas je najveća nevolja to što je opšta masa radništva podeljena na grupe na koje se odnose različiti radno-pravni režimi. Nivo zaštite radnika u Srbiji nije jednak među tim grupama i to je jedna od većih poteškoća. Kako konsolidovati taj radnički glas, ako se prava radnika razlikuju od grupe do grupe", kaže za RTS Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji. 
 
"Ne tako davno imali smo situaciju sa tzv. frilenserima koji su u posebnom režimu samozaposlenih radnika. Zakon o radu štiti samo zaposlene, a ne sve radnike u celini i to mora da se promeni u novom Zakonu u radu", dodaje sagovornik RTS-a.
 
Prema indeksu poštovanja kolektivnih prava, Međunarodna konfederacija sindikata je sve države podelila na pet grupa. Srbija je svrstana u grupu zemalja u kojima postoji sistemsko kršenje prava radnika i to kako kod privatnih poslodavaca, tako i u javnom sektoru. 
 
"Mi smo i dalje pretežno u društvu afričkih i azijskih zemalja. Bilo je zemalja u okruženju koje su nazadovale, ali uz to nazadovanje došle su do istog nivoa ocene kao i mi. Tu su Severna Makedonija, Rumunija, Grčka, Mađarska, dok ima zemalja, kao što su Hrvatska i Crna Gora, koje su na tom ocenjivanju bolje prošle i gde su radna prava bolje poštovana nego u Srbiji“, objašnajva Protić.  
 
To, ističe, znači da domaći zakoni nisu na adekvatnom nivou kada su u pitanju međunarodni radni standardi i da njihova primena nije dosledna.
 
"Radnici i dalje moraju da se bore za svoja prava. Tekovine 1. maja i stvaranja radnog prava kao grane posledica su decenijskih borbi na ulicama u 19. veku. Naravno, sada nije vreme revolucije gde bi na ulicama trebalo da se borimo za svoja prava, ali ujedinjeni sindikati moraju stalno da podsećaju na potrebu poštovanja radnih prava u što većoj meri“, naglašava sagovornik RTS-a.
 
Mišljenja poslodavaca o uslovima rada u Srbiji variraju u zavisnosti od sektora i veličine preduzeća, ali su svi saglasni da nepredvidivost u primeni zakona i birokratija otežavaju poslovanje.
 
"Poslovanje, takođe, otežavaju i visoki nameti i takse za koje se tačno ne razume šta im je svrha. Privreda je stava da su troškovi rada visoki, uključujući poreze, doprinose i ostala davanja, te ukazuju da isti utiču na konkurentnost preduzeća”, navode u Uniji poslodavaca Srbije.
 
Dodaju i  da je nedostatak kvalitetne radne snage ozbiljan problem za većinu delatnosti, zbog čega očekuju adekvatan odgovor u brzoj reformi obrazovnog sistema. 
Srbija sve više zapošljava strance
 
Da bi se bar delimično rešio problem nedostatka radne snage, Srbija je prihvatila trend koji je odavno prisutan u razvijenim zemljama i sada zapošljava strance, što po mišljenju sindikalnih predstavnika nije dobro.
 
"To će izazivati stagnaciju plata, a naša kvalifikovana radna snaga će i dalje odlaziti iz zemlje", upozorava Mihajlović.
 
Zbog toga je, kaže, potrebna veća podrša domaćim privrednicima.
 
I ovog 1. maja žene u svetu, ali i u Srbiji su za isti posao manje plaćene od muškaraca. Da bi se to promenilo potrebno je dosledno sprovoditi međunarodne standarde i zakonske regulative koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu pola.
  • (ne)rođeni novosađan

    02.05.2024 15:22
    Gde to postoji razlika?
    Izgleda da sam samo ja neke je***e sreće, pa ni u jednoj firmi u kojoj sam radio do sad muškarci nisu bili više plaćeni od žena. Radim evo već više od 30 godina, a radio sam u 6 različitih firmi, a svuda ista plata.
    Gde to, moliću lepo plaćaju muške više, dodem da se zaposlim :))
  • Ilijenadin

    02.05.2024 12:46
    Radnička prava
    Samoupravljanje je udruženi zločinački poduhvat - bilo i ostalo...
  • Nina

    02.05.2024 08:12
    Nisu nama krivi ni Rusi ni Zapad.
    Nikad nismo cenili znanje,stručnost i primenjivali ga već samo epp...
    U ljudskoj prirodi je da se manipulise i trazi laksi posao i veca zarada....
    To je nasa vlast odavno shvatila i rodiše se preletačevići.Opranom diplomom,kursom od n-meseci postadose stručniji od stručnjaka a tu je i kartica biblioteke jbg..... Privilegije ....Ma nebeski narod...
    Dobro vladajućoj partiji,dobro preletačevićima...A teško Srbiji....
    Ali nema mesta za sve pod okriljem drzavnih jaslica...
    Mora neko i da radi ...
    Ali malo je 40 sati nedeljno,treba vise ..Ko treba da radi više?

    G.predsedniče pitam ja Vas koliko sati će u mesecu maju 2024 godine a ima takvih meseci ......imati radnici u drzavnom sektoru?????
    Zato...


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.