FOTO: Vrane napale ženu u Nišu - kako da se ponašamo u takvim situacijama?

Veliki broj Nišlija prijavio je poslednjih dana napade vrana u centru grada.
FOTO: Vrane napale ženu u Nišu - kako da se ponašamo u takvim situacijama?
Foto: Pixabay
Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji pokazuju kako se jedna žena jedva odbranila od dve vrane, a i navodi kako su scene u Nišu nalik na Hičkokove.
 
Da baš i nije tako, te da je maj vreme kada se vrane i druge ptice gnezde, objašnjava za N1 Dušan Stojanović iz Zoo planet u Nišu.
"Normalno je da mladunci ptica u ovom periodu ispadaju iz gnezda. Ono što je bitno napomenuti jeste da ne uzimamo mladunce koji ispadnu iz gnezda. Upravo je to razlog napada vrana. Sive vrane su izuzetno brižni roditelji i reaguju agresivno kad im neko dira mladunce", istakao je on.
 
Ukoliko se, šetajući kroz park ili drvored, suočimo sa graktanjem i nadletanjem, treba što pre odatle da se pomerimo jer verovatno se na tom mestu nalazi mladunče, kaže on.
"Ili je možda neko prethodno mladunče neki brižni građanin odneo kako bi ga nahranio i pomogao mu. Ali na taj način ne pomažemo, jer dolazi do toga da vrane napadaju ljude ne bi li odbranile svoje druge mladunce", objasnio je Stojanović, napominjući da može doći do ozbiljnih povreda.
 
Kod Nišlijke sa snimka prevaladao je strah, navodi on.
 
"Ono što možemo da uradimo u tom slučaju, jeste da stavimo preko glave jaknu ili bilo koji predmet i krenemo na drugu stranu. Treba pogledati da li je u blizni neko mladunče i udaljiti se od njega. Na snimku se vidi da je mladunče pored trotoara i upravo je ono bilo razlog burne reakcije vrana", kazao je sagovornik N1.
 
 
Foto: Screenshot/Instagram/nishnocu_oficijalni
 
U Pirotu gradska vlast traži pomoć od republičkih organa, jer je tvrde da je tamo povećana populacija vrana. Stojanović kaže da u Nišu nije tako.
 
"Sečom drveća narušavamo njihova staništa i one moraju da se dislociraju i smeštaju u drveće koje je ostalo u međublokovskom prostoru i parkovima. Zato apelujemo na sadnju novog drveća, kako ne bi došlo do problema", kaže on.
 
On je poslao i apel vlasnicima kućnih ljubimaca da ih drže na povocu i ne dozvole im da priđu ptićima ispalim iz gnezda, naročito u maju.

Teme

vrane
  • Novosađanka

    23.05.2024 21:02
    Vrane napadaju i ako se prolazi ispod drveta gde je gnezdo. Nije potrebno da mladunče ispadne. Treba u sirokom luku zaobilaziti takva mesta
  • Ssy

    23.05.2024 07:14
    I vrane se brane. A mi?
    Šteta što Hičkok nije živ. Snimio bi Ptice drugi deo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija