Čvorović: Rezolucija bi naknadno mogla da postane obavezujuća za Srbiju i RS po pitanju EU

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je da bi juče usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici ipak mogla da se učini obavezujućom.
Čvorović: Rezolucija bi naknadno mogla da postane obavezujuća za Srbiju i RS po pitanju EU
Foto: 021.rs
Kako je pojasnio, to bi se desilo ako bi se ugradila u poglavlja koja uređuju pristupanje Evropskoj uniji (EU) Bosne i Hercegovine, ali i Srbije u okviru poglavlja o regionalnoj saradnji.
 
"Ovu rezoluciju donosi nenadležni organ Ujedinjenih nacija, jer je pre nekoliko godina propao pokušaj donošenja iste takve rezolucije u nadležnom Savetu bezbednosti, ona kao pravno ništav i neobavezujući akt neće moći da se primenjuje, ali to istovremeno ne znači da se ona neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska na Republiku Srpsku i Srbiju", rekao je Čvorović.
Postoji, međutim, ukazao je, "mogućnost da se ona učini obaveznom, odnosno da se konvalidira na zaobilazan način, tako što bi od njene primene zavisile dalje evrointegracije Bosne i Hercegovine, ali i Srbije".
 
Kako je objasnio, kao što je Francusko-nemački sporazum između Beograda i Prištine i njegov Ohridski aneks, postao sastavni deo Poglavlja 35, tako bi i ova rezolucija mogla da se ugradi u poglavlja koja uređuju pristupanje EU Bosne i Hercegovine, ali i Srbije u okviru poglavlja o regionalnoj saradnji.
"Tako bi došli u situaciju da dalji nastavak pregovora sa EU donosi ne samo trajni gubitak Kosova i Metohije, već i prihvatanje žiga genocidnosti srpskog naroda, što otvara vrata za ukidanje Republike Srpske", ocenio je Čvorović.
 
Za rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasali su predstavnici 84 države, među kojima su sve zemlje Kvinte, veliki broj članica Evropske unije i sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije.
 
Protiv rezolucije je glasalo 19 država - Srbija, Mađarska, Kina, Rusija, Belorusija, Kuba, Severna Koreja, Sirija, DR Kongo, Nikaragva, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Sao Tome i Principe, Antigva i Barbuda, Komori.
 
Uzdržano je bilo 68 država, među kojima su Grčka, Slovačka, Kipar, Jermenija, Gruzija, Indija, Brazil, Argentina, Meksiko, UAE, Alžir i Angola. Među državama koje nisu glasale su Izrael, Azerbejdžan, Venecuela i druge.
  • V.A.Laki & Dotur Lui

    24.05.2024 19:43
    Јесте, јесте-тако је !Читао сам и ја о томе у забавној штампи и у "Јеж"-у ! Његову причу знам напамет, свима ћу то понављати ,али зашто не измисли нешто озбиљније и уверљивије?!
    (V.A.Laki &Dotur Luigi(Hecim) i AI)
  • Voja

    24.05.2024 13:58
    Rezolucja
    Ta će rezolucija sigurno postati obavezujuća.Njima je bilo bitno da se usvoji, a da postane obavezujuća je lakši deo.
  • iguman

    24.05.2024 13:51
    Na vidiku sud u Hagu zbog huskanja na genocid u skupštini Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija