Putarine poskupljuju dogodine

Cena putarine se ove godine neće menjati, ali će se u 2013. verovatno uvećati za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Cena putarine se ove godine neće menjati, ali će se u 2013. verovatno uvećati za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Putevi Srbije će poslati novoj vladi dopis sa detaljnim obrazloženjem zbog čega bi putarina trebalo da poskupi u idućoj godini, rekao je Drobnjak. Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008. godine, iako je u tom razdoblju zabeležen osetan rast inflacije.

Poslednji put Putevi Srbije su zahtev za povećanje cena putarine uputili vladi pre nepune dve godine, u maju 2010. Resorni ministar Milutin Mrkonjić i Vlada Srbije, nisu, međutim, odobrili taj zahtev, uz tvrdnju da su "već previše visoke". Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cene u Hrvatskoj i Italiji.

Kada je reč o načinu naplate putarine, Drobnjak je istakao da će se u Srbiji raditi na poboljšanju zatvorenog sistema naplate, posebno elektronske naplate. "To je neophodno kako bi imali još više brzih prolazaka učesnika u saobraćaju i brže naplate", naveo je Drobnjak. On je kazao da sistem naplate putarine preko vinjeta - nalepnica kojima se potvrđuje da je plaćeno korišćenje određenih vrsta puteva, nije toliko uspešan, o čemu svedoči činjenica da Slovenija godišnje gubi od 40 do 50 miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.