Sveštenik Peranović negirao ubistvo štićenika

Sveštenik Branislav Peranović izjasnio se da nije kriv za ubistvo štićenika Nebojše Zarupca, priznajući da mu je naneo samo lake telesne povrede.

Upravnik Centra za odvikavanje od narkomanije u Jadarskoj Lešnici kod Loznice, sveštenik Branislav Peranović (54), izjasnio se da nije kriv za ubistvo štićenika Nebojše Zarupca (39), priznajući da mu je naneo samo lake telesne povrede.

Peranović je na saslušanju kod istražnog sudije priznao da je sa Zarupcem 6. avgusta uveče proveo u istoj prostoriji oko 45 minuta u nastojanju da ga odvrati od namere da napusti Centar i uveri da bi to za njega značilo sigurnu smrt, pri čemu nije negirao da je koristio i batine, naveo je branilac osumnjičenog Ilija Radulović. "On se branio krajnje iskreno. Nije negirao da je Zarupcu naneo brojne lake telesne povrede", rekao je branilac.

Prema njegovim rečima, Peranović tvrdi da poslednjih deset minuta nije bio sa štićenikom u prostoriji, a kada mu je pozlilo, da je prvi pozvao pomoć, ali je nažalost "došlo do gušenja". Radulović je ispričao da je Zarubac pre šest meseci stigao u Centar u krajnje opasnom stanju, kada se "družio sa smrću" i da je uspeo da se oporavi.

"Peranović kao svešteno lice oseća svaku, pa i moralnu krivicu, ali negira da je počinio krivično delo ubistva", naveo je njegov branilac.

Pritvor za Peranovića

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević odredio je jednomesečni pritvor svešteniku Peranoviću, dok mu je episkop šabački Lavrentije privremeno zabranio sveštenodejstvo do okončanja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo. Istovremeno je data dužnost Eparhijskom Crkvenom sudu da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere u svojoj nadležnosti prema svojim ovlašćenjima, navodi se u saopštenju.

"Peranoviću na teret stavlja da je Zarupcu zadao veliki broj udaraca drvenim štapom i pesnicama u predelu lica, nogu i trupa i da je toliko broj udaraca doveo do gubitka svesti i gušenja želudačnim sadržajem", objasnio je sudija Velisavljević. Predviđena kazna za ubistvo, za koje je optužen sveštenik Peranović, je od 5 do 15 godina.

Protojerej Peranović poznat je javnosti od 2009. godine, posle snimka na kojem se vidi da sa saradnicima fizički kažnjava korisnike duhovno-rehabilitacionog centra u Crnoj Reci kod Tutina koji je tada vodio.

Štićenik dobio više od 50 udaraca motkom, posle čega se ugušio

Prema rezultatima obdukcije tela, uzrok smrti štićenika bilo je gušenje u sopstvenom želudačnom sadržaju, pišu "Novosti". Nesrećni čovek zadobio je između 50 i čak 100 udaraca motkom, nakon čega mu je pozlilo i počeo je da povraća. Upravo ta okolnost izazvala je davljenje i smrt u mukama.

Prema pisanju lista, Peranović nije na žrtvu nasrnuo štanglom, kako su mediji pisali, već motkom. Praktično, pop nije pozvao policiju već je telefonirao policajcu koga lično poznaje i doslovce mu rekao: "Ubio sam..." U ovom trenutku nema informacija o tome da li je u trenutku zločina još neko od štićenika bio prisutan u sobi za kažnjavanje u Peranovićevoj pomoćnoj kući u Jadranskoj Lešnici, koja se nalazi na više kilometara udaljenosti od Centra. U tu kuću, svakog jutra dolazili su štićenici na molitvu, a kapela je praktično jedna manja soba oblepljena ikonama.

Peranović zarađivao 50.000 evra mesečno

Episkop jegarski Profirije izjavio je da će zbog smrti štićenika centra za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici još neko morati biti pozvan na odgovornost, pored sveštenika Branislava Peranovića koji je osumnjičen da je izvršio ubistvo.

Porfirije je rekao da je Peranović razvio privatni biznis i mesečno zarađivao najmanje 50.000 evra. On je dodao da nije znao da je Peranović otvorio novi centar za odvikavanje od droge u selu Jadranska Lešnica kod Loznice.

"Ono što sada saznanjem da je otvorio taj centar kao nepristupnu kulu, na imanju svoje žene, što će reći da je to bio njegov privatni biznis, što ni sam Peranović nije krio. On je mesečno zarađivao, odnosno dobijao, 50.000 evra minimalno", rekao je Porfirije.

SPC ima potpisane memorandume o saradnji u lečenju bolesti zavisnosti sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali se oni prvenstveno odnose na projekat "Zemlja živih", koji je Crkva pokrenula 2005. godine. Vladika jegarski Porfirije, koji vodi ovaj projekat, objašnjava za "Politiku" da kampovi na čijem je čelu otac Branislav Peranović, nisu u mreži onih na koje se odnose sporazumi sa državom.

Komentari 104

  • NikolaNS

    12.08.2012 12:15
    ?
    Peranović je ubica i, kako se vidi po njegovnom imovnom stanju, verovatno i lopov i kriminalac.
    Crkva mora da rasčisti sa ovakvim stvarima, ako želi da vernici ponovo steknu poverenje, koje je uživala dok je na njenom čelu bio pok. Patrijarh Pavle.
    Elem, problematično je što je taj i takav Peranović imao procenat izlečenosti na nivou svetskih zdravstvenih centara za odvikavanje od narkotika, a u odnosu na rad domaće medicine, to je bio rezultat 30 (trideset) puta veći. Naravno, ne pada mi na pamet da štitim Peranovića, nego ovo pišem kao napad, apel, kako god hoćete, na Ministarstvo zdravlja, kao na jednu najkorumpiraniju grupaciju u Srbiji. Mislim da je upravo ta korumpiranost razlog zašto kampovi, poput Peranovićevog, dobijaju na značaju, umesto da se tim problemom bave nauka i vlast koja će davati pare za to, umesto što ih trpa u džepove pojedinaca.
  • Vladislav

    10.08.2012 13:30
    Zemlja
    Peranovićev projekat bio u osnivanju, za razliku od "Zemlje živih" ovaj projekat u nastajanju trebao je da se nazove: "Laka im zemlja" Čovek se samo zagrevao (laka palica i lake povrede).
    Predlažem novi projekat pod imenom: "Jadna li je ovo zemlja" Sa ovakvim lakašima kao što je Peranović nemamo zbog čega da brinemo, samo ljubi li ga mama koja od istog napravi psihopatu u otadžbinu.
  • @novosadanin

    10.08.2012 11:30
    korenje
    "e bogami ja cu da mu sudim pred svim sticenicima"

    Nemoj da budes isti kao i on, ako zakon i sud nece da mu daju odgovarajucu kaznenu meru, onda bolje da tu energiju trosimo na ljude koji to omogucavaju. Ovaj pop je sitna riba. Treba otkinuti glavu guji, telo ce samo umreti. Treba menjati zakon,sudstvo i one koji ih sprovode. Korenita promena. Bar ja tako mislim.

    pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija