Pajtić: Država mora da zna da Vojvodina postoji

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i upozorio da ekstremni zahtevi za ukidanje pokrajine mogu proizvesti i druge ekstremne zahteve, za njenom nezavisnošću.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i upozorio da ekstremni zahtevi za ukidanje pokrajine mogu proizvesti i druge ekstremne zahteve, za njenom nezavisnošću.

"Mislim da te poruke, ni političke grupacije koje ih upućuju, nemaju značajan uticaj u javnosti, ali one doprinose atmosferi nepoverenja unutar države. One svakako za posledicu mogu imati i jačanje independentističkih ideja. To je prosto prirodna reakcija, jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu", rekao je Pajtić za Dnevnik.

On je ocenio da strašna ekonomska kriza proizvodi ekstremnu desnicu, poput slučaja Jobika u Mađarskoj ili Zlatne zore u Grčkoj. "Ovako teška vremena u socijalnom smislu uvek pogoduju ekstremnim političkim opcijama, i desnim i levim", rekao je Pajtić.

Dodao je da Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i dodao da poslednje izjave evropskih zvaničnika Štefana Filea i Jelka Kacina jasno govore u prilog tome da je Srbija kao država dužna da poštuje svoje propise i svoj Ustav. "Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorije Srbije i da daje ogroman doprinos i u ekonomskom i u svakom drugom smislu celoj zemlji", poručio je Pajtić.

On je rekao da će Srbija morati da promeni svoj Ustav do momenta prikljucenja EU, ali je ocenio da u ovom momentu ne postoji politička  volja za to. Ponovio je da će Vlada Vojvodine podneti ostavku, ako se ustanove zloupotrebe u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV). "Građani Vojvodine i štediše RBV ipak neuporedivo više veruju pokrajinskoj vladi nego onim republičkim funkcionerima koji su tu banku klevetali i u odnosu na period u kojem je Pokrajina preuzela brigu o njoj", kazao je Pajtić.

Najavio je da će, ako do 31. decembra Republika ne uplati Vojvodini sredstva koja joj pripadaju po Ustavu, Pokrajina pokrenuti parnične tužbe na osnovu kojih će tražiti da se obezbede nedostajuća sredstva u pokrajinskom budžetu. "Prema našim procenama, reč je o oko devet milijardi dinara koliko ćemo biti u minusu ako se ne ispuni ustavna garancija o finansiranju Vojvodine", kazao je Pajtić.

  • Trpivoje

    15.11.2012 19:25
    Pahtiću
    Treba i Vojvodina (tj pokrajinska vlast) da zna da postoje i stanovnici Vojvodine, koji su Srbi, Slovaci, Mađari, Rusini, Rumuni, Romi ... cca 25 različitih. I tvoj posao, Pajtiću; je da stvaraš pogodnosti za ostvarivanje prihoda i poboljšanje životnog standarda svih stanovnika pokrajine. A ne da raspiruješ mržnju među n jima kako bi pribavio ličnu korist. Tisi taj koji otima od Vojvodine, a sve u korist svojih BG satrapa iz DS. Tebe mnogo više zanima lična korist i finansije DS, nego dobrobit stanovnika pokrajine. Zato me lupaj gluposti.
  • R V

    14.11.2012 09:19
    http://www.youtube.com/watch?v=3ZVQ1Hbg7xY&feature=related

    "Oni kao oce da se odcijepe, a mi im kao ne damo"
  • G

    13.11.2012 05:20
    @@G - i dalje me izuzetno zanima odakle sam ja to "došao nepozvan"? Usled amnezije, potrebno je da me vi gospodine fašističko govno prvo obavestite odakle sam došao.
    Izvinite što sam "neprijateljski nastrojen prema Vojvodini i njenim građanima" kada fašističkoj đubradi jasno i glasno kažem šta vas čeka ako probate da proterate ijednog pomenutog građana Vojvodine.
    Vrhunac ironije je da osvedočeni fašisti mene optuže za "klerofašizam" - na stranu što uopšte nemate ni najmanjeg pojma šta ta reč znači i predstavlja, smehotresno je da ljudska gnjida prozvana mojim obećanjem FAŠISTIMA mene naziva "klerofašistom".
    Na kraju, tako "stručni" navedite jednu jedinu normalnu i demokratsku državu na planeti Zemlji u kojoj je moguća i koja vrši deportaciju sopstvenih državljana, slobodno čak i onih koji su "odnekle došli". Biće interesantno pročitati intelektualni doseg mentalno poremećenog mozga koji evidentno veruje da je "bilo gde u svetu" normalna pojava tzv. de jure bezdržavljanstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija