U EU samo uz pasoš ne stariji od deset godina

Građani Srbije i drugih država koje prelaze granice Šengena, odnosno članica Evropske unije, moraće da poseduju putne isprave koje nisu starije od deset godina i koje važe najmanje tri meseca od planiranog napuštanja teritorije članice EU.
Građani Srbije i drugih država koje prelaze granice Šengena, odnosno članica Evropske unije, moraće da poseduju putne isprave koje nisu starije od deset godina i koje važe najmanje tri meseca od planiranog napuštanja teritorije članice EU.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji obavestila je MUP Srbije da je stupila na snagu izmena Pravilnika Evropskog parlamenta i Saveta za staranje Pravilnika o režimu kretanja lica preko granice.

Izmenjenim amandmanom svi državljani trećih zemalja koji prelaze granice Šengena odnosno granice članica EU moraće da imaju putne isprave izdate u prethodnih deset godina, da putna isprava važi najmanje tri meseca posle planiranog datuma napuštanja teritorije zemlje članice EU, osim u izuzetno opravdanim slučajevima.

Putnici koji ne budu ispunjavali ove kriterijume biće vraćeni s granice, navodi se u saopštenju.

  • Biljana

    17.08.2013 17:30
    Sengen odnosno EU
    Ne treba zaboraviti da pojedine clanice EU nisu istovremeno i u Sengenu. (UK npr.) Tako da "osnosno" nije bas zgodno napisati u tekstu. Zahtev za potrebnu vizu je u elektronskom obliku, sa oko stotinak pitanja...tipa: "Da li ste pripadnik teroristicke organizacije?" Ne znam ni jednu drzavu gde putna isprava vredi duze od 10 god. Vozacka dozvola je u Nemackoj dozivotna.
  • Dejan

    17.08.2013 05:48
    Šta je ovde novo?
    Pa već nekoliko godina važi novi biometrijski pasoš kome je rok trajanja 10god. Ne razumem šta je ovde novo??? Jel neko moga da ide negde u zadnjih par godina sa starim pasošem???
  • Lala1

    17.08.2013 02:55
    Nista novo
    U pojedinim zapadnim drzavama, pasosi vaze vise od 10 godina, ali samo kao indentifikacioni dokument. Mnoge drzave nemaju licne i oni upotrebljavaju istekle pasose umesto licne karte. Sa takvim pasosima ljudi nemogu putovati, ali ih mogu koristiti kao dokaz o svom identitetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.