Dva veka od rođenja Njegoša

Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog.
Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog.

Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović 13. novembra 1813. u Njegušima, a umro na obližnjem Cetinju 31. oktobra 1851. godine.

Njegoš je još kao mlad vladar sredio političke prilike u zemlji, organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu školu i osnovao štampariju (1834. godine). Po vlastitoj želji Njegoš je septembra 1855. godine, u vreme vladavine knjaza Danila Petrovića, sahranjen u kapeli na Lovćenu.

Pre nego što je 1974. godine, na vrhu Lovcena, zamenjena granitnim mauzolejom - spomeničkim kompleksom, koji je projektovao hrvatski vajar Ivan Meštrović, kapela je nekoliko puta pretrpela velika oštećenja, najviše u Prvom svetskom ratu, krajem 1915. godine, kada je pogođena projektilima austrijske artiljerije. Sredinom dvadesetih godina prošlog veka je napravljena nova kapela, u koju su tada prebačene Njegoševe kosti.

O Njegošu, koji se smatra najvećim i srpskim i crnogorskim pesnikom prvi je pisao njegov savremenik srpski pisac Ljuba Nenadović u "Pismima iz Italije". U centru Beograda, između Kapetan-Mišinog zdanja i Filozofskog fakulteta je njegov bronzani lik, delo Sretena Stojanovića.

Kulturno-obrazovni program RTS-a u novembru prikazuje ciklus emisija posvećenih ovom velikanu srpske književnosti i istorije. Srpsko bibliofilsko društvo 200 godina od rođenja Njegoša obeležava i izložbom prvih i retkih izdanja njegovih knjiga pod nazivom "Vladika i pesnik - vladar i mislilac", koja je otvorena u holu RTS-a.

U čast velikog pesnika u Narodnom pozorištu će večeras biti izvedeno muzičko-scensko delo "Njegoš nebom osijan" uz prenos na Drugom programu RTS-a.

  • 13.11.2013 21:01
    hocemo spomenik njegosu u Novom Sadu,covek je jedan od velikih i zasluznih Srba.
  • Agronom sa sela

    13.11.2013 14:11
    Његош
    "Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.