"Večernje novosti" pred gašenjem

Kolegijum "Večernjih novosti" obavestio je Vladu Srbije da je "Štamparija Borba" puštanjem menice od 187 miliona dinara blokirala račun komaniji "Novosti" i zatražio da Vlada Srbije što pre okonča proces revizije privatizacije i da se konačno utvrdi ko je u punom pravnom kapacitetu vlasnik te kompanije.
Kolegijum "Večernjih novosti" obavestio je Vladu Srbije da je "Štamparija Borba" puštanjem menice od 187 miliona dinara blokirala račun komaniji "Novosti" i zatražio da Vlada Srbije što pre okonča proces revizije privatizacije i da se konačno utvrdi ko je u punom pravnom kapacitetu vlasnik te kompanije.

U otvorenom pismu Vladi Srbije koja ima upravljačka prava i u "Novostima" i u „Štampariji Borba“, Kolegijom traži da se hitno, bez odlaganja, ovaj slučaj postavi na nivo realne zaštite interesa jedne i druge firme, jer će, u protivnom "Novosti“" sigurno prestati da izlaze.

Izostanak brzog i jasnog rešenja problema preti da ostavi bez sredstava za život najmanje četiri hiljade ljudi, koliko je egzistencijalno vezano za Kompaniju „Novosti“, „Štampariju Borba“ i njihove spoljne saradnike, navedeno je u otvorenom pismu objavljenom na veb sajtu "Novosti".

Kolegijum postavlja pitanje: Ko i zbog čega želi da ugasi "Večernje novosti", koje su sada na korak do zaustavljanja, uprkos činjenici da su u samom vrhu po tiražu, prodaji, čitanosti, uticaju, a postoji realna mogućnost da do kraja ove nedelje prestanu da izlaze.

U pismu se navodi da je račun blokiran u ponedeljak 17. marta, dan posle objavljivanja rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, kao i da "Štamparija Borba" takvu odluku nije donela sama i postavlja pitanje, ko je taj neko.

U tekstu se objašnjava da „Štamparija Borba“ gotovo 90 odsto poslova obavlja štampajući izdanja Kompanije „Novosti“.

Bez „Novosti, „Štamparija Borba“ ne bi mogla da živi ni 24 sata. To je dugoročno, strateško opredeljenje koje se umesto u dobrobit za obe firme pretvorilo u agoniju za "Novosti“ i krajnje relaksirajuću poziciju „Štamparije". "Kako je moguće da „Štamparija Borba“, koja živi isključivo od „Novosti“, redovno isplaćuje plate svojim zaposlenima dok plate u Kompaniji „Novosti“ kasne dva meseca?", pita Kolegijum.

U tekstu se podseća da je do smene na čelu Kompanije „Novosti“ došlo u maju 2013. godine i da je novo rukovodstvo dočekao dug u visini, 11 miliona evra. U toj strukturi je i dugovanje prema „Štampariji Borba“ od 6,5 miliona evra. Taj dug, njegov kamatni deo, našao se na sudu, kroz tužbu „Štamparije“ i protivtužbu „Novosti“ i proces je u toku.

Sva nastojanja novog menadžmenta „Novosti“ da utvrdi zašto je, kako i pod kojim okolnostima nastao taj navodni dug, nisu dala nikakav rezultat.  Isto tako, još nema odgovora iz „Štamparije Borba“ zbog čega sve ove godine „Novostima“ nije umanjivana cena štampanja uprkos tome što se posao obavljao na mašinama čiji su "Novosti"“ vlasnici u procentu od 50 odsto. Naravno, otvoreno je i pitanje šta je sa prihodima koje je „Štamparija Borba“ u spomenutih deset godina ostvarivala na zajedničkoj mašini, štampajući drugim izdavačkim kućama dnevne, nedeljne i periodične listove i publikacije.

UNS zabrinut zbog blokade računa Novosti

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je zabrinuto što je "Štamparija Borba" blokirala račun kompanije "Novosti" na iznos od 187 miliona dinara, što može usloviti prestanak izlaženja najtiražnijeg dnevnog lista u Srbiji i prostoru bivše Jugoslavije.

U saopštenju UNS je naveo da traži da zastupnici državnog kapitala u kompaniji "Novosti" i "Štampariji Borba" bez odlaganja javno saopšte podatke o međusobnim finansijskim odnosima tih kompanija, s obzirom na to da je država vlasnik oko 37 odsto "Novosti" i skoro 80 odsto "Štamparije".

UNS je podsetio da je privatizacija kompanije "Novosti" jedna od 24 sporne privatizacije po nalazima Evropske komisije.

Vlada Srbije je krajem prošle godine saopštila da je završen predistražni postupak u sva 24 slučaja, uključujući i kompaniju "Novosti", ali javnost nije upoznata šta je utvrđeno u slučaju izdavača najtiražnijih dnevnih novina, podsetio je UNS.

Udruženje je navelo da je po Izveštaju bivše predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, privatizacija kompanije "Novosti" nezakonito obavljena.

UNS je istakao da podržava zahteve novinara "Večernjih novosti" da se javno saopšte činjenice o finansijskom stanju kompanije i da traži da se problemi rešavaju bez politizacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija