Birokratija koči dolazak Ikee u Srbiju

Švedska Ikea nema dilema i vrlo je zainteresovana da otvori radnje u Srbiji, a razlog što to do sada nije učinjeno leži u obimnim i komplikovanim birokratskim procedurama.
Švedska Ikea nema dilema i vrlo je zainteresovana da otvori radnje u Srbiji, a razlog što to do sada nije učinjeno leži u obimnim i komplikovanim birokratskim procedurama.

"Glavni problemi nisu vezani za pregovore, već za komplikovne birokratske procedure", izjavila je danas savetnica švedskog ambasadora u Beogradu Liselot Martinenko Agerlid.

Ona je ovo izjavila povodom činjenice da švedski proizvođač nameštaja i sitnog pokućstva pregovara sa srpskim vlastima duže od sedam godina, a do sada nije otvorio nijedan objekat.

"U tim birokratskim procesima mnogo je različitih koraka, a koliko znam Ikea dobro napreduje u savladavanju tih koraka. Nadam se da ću za vreme mog ostanka u Srbiji biti u mogućnosti i da vidim otvaranje prve radnje", navodi Martinenko Agerlid.

Savetnica švedskog ambasadora podseća da su problemi Srbije s kojima se suočavaju investitori istaknuti i na različitim rang listama koje se bave ocenom poslovnog okruženja. "Ima mnogo stavki koji su deo tog rangiranja. Na primer, jedno je koliko brzo možete da osnujete preduzeće, a po tom kriterijumu je Srbija dobro pozicionirana. Druga stvar je koliko lako može da se kupi zemljište ili da se nabave neophodne građevinske dozvole", ukazuje Agerlid.

Ona smatra da u tim oblastima ima mesta za napredovanje, kako bi se privukli strani investitori. Srbija, kako kaže, ima mnogo potencijala, a sada je na državi da se potrudi da biznis prepozna taj potencijal. "Sigurna sam da će biti mesta da se stanje u tim oblastima popravi. To ne samo da će biti važne oblasti u procesu približavanja EU, već će biti i deo plana ekonomskog razvoja Srbije", ocenila je ona.

  • Liman3

    19.03.2014 19:28
    Pa da...
    ...nekom ovde monopolisti ne odgovara da IKEA dodje a zna se i kome ne odgovara tj kom velikom proizvodjacu jeftinog namestaja u Srbiji koji je u zastiti od nekog politicara tj stranke!!!!
  • U prolazu

    19.03.2014 17:32
    E!
    Gospodo, da ste želeli kupiti plac za izgradnju nikakav problem ne bi postojao. Sad,pošto hoćete da dobijete isti malo se strpite. Ja znam da vas saleću razni i traže deo,ali to nije razlog za sedmogodišnje čekanje.Lepo pare izbrojite,kupite plac,dobićete dozvolu kao i svi drugi i otvorite dućan.
    Puno sam stvari kupio kod Vas u HU i AT tako da mi ne nedostajete.
    Puno se piše o vama aKIKA na onakvoj lokaciji slavi 5 godina.
    Vi ste veće tehnokrate od našeg državnog aparata.
    Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija