Poskupeće krediti u evrima?

Vest da EU lagano izlazi iz krize za one koji imaju zajam u evrima nije ohrabrujuća, jer će im rate rasti. U ovdašnjim bankama građani su se uglavnom odlučivali za promenljivu kamatu, vezanu za kretanje evra, kada su kupovali stanove.

Vest da EU lagano izlazi iz krize za one koji imaju zajam u evrima nije ohrabrujuća, jer će im rate rasti.

Već neko vreme, cena kredita vezanih za evro je skoro ista. Razlog je to što je euribor, odnosno kamatna stopa po kojoj banke pozajmljuju novac, vrlo dugo izrazito niska.

- Mogućnosti za pojeftinjenje kredita vezanih za evro su vrlo skromne. S jedne strane, troškovi banaka kada su u pitanju dugoročni izvori finansiranja su visoki. S druge, izlaskom EU iz recesije, verovatan je rast euribora, što će direktno uticati na rast kredita u evrima - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, ali i dodaje da ima prostora za pojeftinjenje dinarskih kredita.

U ovdašnjim bankama građani su se uglavnom odlučivali za promenljivu kamatu, vezanu za kretanje evra, kada su kupovali stanove. U Srbiji je odobreno više od 93.000 stambenih kredita, prosečna vrednost nekretnina kupljenih pomoću dugoročnih zajmova je 35.850 evra. Cena ovih zajmova uz maržu, koja je fiksna, vezana je i za promenu euribora, referentne kamatne stope po kojoj grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac.

Trenutno šestomesečni euribor iznosi 0,41 odsto. Pre krize, 2008. bio je čak 5,48 odsto. Ipak, njegove promene, koje direktno utiču na visinu rata, ne bi trebalo da budu dramatične. - Euribor je i dalje na niskom nivou, a oscilacije u poslednja tri meseca izuzetno male. Imajući u vidu da je većina kredita u evrima vezana za euribor, jasno je da će sa njegovim rastom rasti i ukupna kamatna stopa i obrnuto - ukazuju za Blic u Eurobanci.

Za ozbiljniji rast euribora, tvrdi Dejan Vučinić, direktor u Sosijete ženeral banci, potrebno je nekoliko godina. - Pred nama, kao i pred celom EU je period od dve do tri godine u kojem će rast euribora, u slučaju da se pozitivne prognoze oko izlaska iz globalne krize ostvare, biti postepen - objašnjava Vučinić.

  • 22.03.2014 08:53
    zelimo pey pal

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija