EPS: Povećanje cene struje neće rešiti naše probleme

Elektroprivreda Srbije nije uputila zahtev za povećanje cene struje od 1. septembra Agenciji za energetiku, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.
Elektroprivreda Srbije (EPS) nije uputila zahtev za povećanje cene električne energije od 1. septembra Agenciji za energetiku, izjavio je danas vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

"Ne planiramo da uputimo zahtev za povećanje cene struje, sve dok ne bude jasno sa kolikim finansijskim sredstvima možemo da računamo iz kredita i donacija koji će nam biti omogućeni nakon donatorske konferencije", kazao je on. Obradović je istakao da svaki evro menja finansijske potrebe EPS-a, ali ne očekuje da će samo povećanjem cene struje uspeti da se reše problemi tog javnog preduzeća.

"Nama viša cena struje ne može da reši problem nastao u sistemu nakon poplava, možda trećinu ili polovinu problema može da reši, ali najbitnije su uštede u sistemu", rekao je on. Obradović je kazao da je glavna stvar smanje gubitaka u distribuciji i povećanje naplate struje. "To su sektori na kojima EPS trenutno krvari", rekao je on.

Prema njegovim rečima, korporativizacija tog javnog preduzeća omogućiće da se zbog loših rezultata naplate i gubitaka u distribuciji otpuštaju odgovorni u poslovodstvu. Obradović je ocenio da "nije fer" da se samo na povećanje cene struje prebace problemi za neefikasnost u radu EPS-a.

Podsetio je da je, prema proceni Svetske banke, šteta od poplava na sistemu EPS-a skoro 500 miliona evra. Govoreći o lošoj naplati struje, Obradović je naveo, da bi reorganizacija EPS-a i povećanje odgovornosti direktora, mogla da utiče na njeno povećanje.

Kako je objasnio, do sada za lošu naplatu gotovo niko u distribucijama nije odgovarao, a ni plan naplate se uglavnom ne ispuni. "Siguran sam da će rezultata biti, onog momenta kada direktori budu gubili posao zbog loše naplate ili velikih gubitaka u distribuciji", rekao je Obradović i istakao da dok se to ne desi naplata ne može biti veća.
  • Brus Vilis

    09.08.2014 00:19
    Imam i ja prijatelja u Elektrovojvodini. Nije nikakav faktor, šljaka nešto bezveze u voznom parku. Al braćela, dok sam ja zimus calovao 70 hiljadarki za gume po propisu, on je iste takve za džabaka doneo s radnog mesta, ganc nove. Dakle, em vas je bre puno u javnim firmama, em kradete koliko god možete, em zabušavate, a svi vas plaćamo? Terajte se u očin!
  • Laki

    08.08.2014 21:31
    Normalno
    je da poskupi struja.Treba dati radnicima EPS-a beskamatni kredit pred zimu.A ruku na srce,dosta njih je preko EPS tursa islo na godisnje odmore pa su se istrosili.Valja pomoci,ne treba biti na kraj srca.
  • 08.08.2014 21:12
    SNS napredne dahije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija