Slali građane Srbije da se bore u Siriji

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su finsirale i organizovale učešće građana u oružanim sukobima u Siriji.
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su finsirale i organizovale učešće građana u oružanim sukobima u Siriji.

Kako je saopšteno, optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (35) iz Novog Pazara i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda.

Plojović, Crnovršan i Kasumović se nalaze u pritvoru od početka marta 2014. godine, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor. Podbićaninu i Mujoviću, koji su u bekstvu, određen je pritvor, naređeno izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

Postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama "Islamska država Iraka i Levanta (Šama)" (IDIL) i "Front Al-Nusra", koje su UN proglasile za terorističke, sa ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Siriji.

Kako se navodi, njihov cilj je bio i da po obaranju vlasti u Siriji njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada sa istim namerama i na susedne države, najpre Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog istoka, Severne Afrike i južne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države kalifata.

Prema Tužilaštvu, sumnja se da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Oni su radili tako što su u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru, licima iz Srbije i inostranstva, koja su se uputila u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

"Okrivljeni Mujović je u Istanbulu dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije", piše u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih, a da je okrivljeni Kasumović "vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, koje je stupilo u teroritičku organizaciju IDIL i poginulo".

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IDIL, a Podbićanin, Mujović i Kasumović su učestvovali i u oružanim akcijama, dok je Podbićanin komandovao jednom takvom jedinicom.

Okrivljenom Mujoviću optužnicom je stavljeno na teret da je izvršio i krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, jer je na profilu na Fejsbuku postavio niz sadržaja kojima se veliča "Islamska država Iraka i Levanta", propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimci i mape teritorije koje kontroliše IDIL, i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

  • Đura Mutavi

    07.10.2014 17:04
    Očistiti Novi Pazar!
  • 07.10.2014 14:52
    Srbebde, nista drugo ne znaju osim da se biju i otimaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.