VIDEO: Rajko Božić imao misiju da sruši Kastra

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.

Na komunističkoj Kubi je to bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigesu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život.

Rodriges i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua. Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigesovih protestnih pesama, a njegov projekat je insipirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.

USAID tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere. Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima. Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID najmanje šest puta.

Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila "dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previše opasna da bi se na njoj igralo".

U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012, ali poriče da je reč o tajnom programu.

Kubanska policija se jedno vreme navodno raspitivala i o pozadini Egzit festivala, u čijoj organizaciji je učestvovao Rajko Božić. On je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a o svojoj operaciji na Kubi - nije želeo da da komentar.

  • 15.12.2014 08:11
    Eto. Sad će nas i Kubanci mrzeti. Hvala, ambasadore.
  • TipTop

    13.12.2014 00:08
    ....Nije ni amerika.
    Spijuni i sluge belosvetskih terorista pod maskom lazne demokratije.
  • Bob Rock

    12.12.2014 16:25
    @Superhik
    Izvini kolega, sta je tu pretenciozno i potpuno pogresno protumaceno?

    Procitaj samo malo dokumenta i gosn. wannabe shpijunovu prepisku pa ce ti biti jasno da tu nista nije pogresno objasnjeno.

    https://www.documentcloud.org/documents/1374655-cuban-hip-hop-documents.html

    Jedino mi nije jasno zasto se Bojan Boskovic nigde ne spominje, sem u dokmentima na linku jer bi formacijski on trebao da je iznad mr. Bozica. Ili ispod?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija