Bugarski: Vojvodina nedovoljno uključena u proces pregovaranja

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da predstavnici APV nisu adekvatno uključeni u proces pregovoranja o priključenju Evropskoj uniji.
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da predstavnici APV nisu adekvatno uključeni u proces pregovoranja o priključenju Evropskoj uniji.

"Mi smo kandidovali 65 predstavnika u rad 29 od 35 pregovaračkih grupa. Nažalost, samo u dva poglavlja su predstavnici Vojvodine bili uključeni, a u poglavlje 22, gde smo trebali biti najaktivniji, bili smo samo posmatrači. Verujem da ovde postoji prostor za unapređenje", rekao je Bugarski je na zasedanju republičkog Odbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je poručio i da Vojvodina želi da preuzme odgovornost za ubiranje poreskih prihoda na teritoriji Pokrajine, ocenivši da bi se time podigli kapaciteti cele Srbije i ubrzao društveno-ekonomski razvoj. On je kazao da je takav predlog definisan i u Nacrtu zakona o finansiranju APV koji je pripremila Pokrajinska vlada, te izrazio žaljenje što taj zakon do sada nije donet.

Kako se prenosi u saopštenju pokrajinskog Sekretarijata, Bugarski je na sednici Odbora ukazao na probleme u komunikaciji nacionalnog i regionalnog nivoa vlasti, navodeći da postoje pritisci na vladajuću koaliciju u Pokrajini "kroz hapšenje poslanika i slične situacije".

On je ocenio da je ipak sa nacionalnim zajednicama u Vojvodini održan visok nivo saradnje. Naveo je, međutim, da je u toj saradnji sa nacionalnim zajednicama izazov pitanje medija nacionalnih zajednica u svetlu privatizacije medija.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajući je i podatak da se nastavlja proces apliciranja državljana Republike Srbije za dobijanje mađarskog državljanstva, te da je do sada podneto oko 130.000 takvih zahteva, jer, kako smatra, "ta činjenica može uticati na više segmenata života u Pokrajini, na demografsku sliku, ali i na odlaske mladih i kvalifikovanih ljudi".

Bugarski je rekao da je u segmentu decentralizacije Vojvodina u potpunosti bila posvećena izgradnji kapaciteta administracije, kako bi na najefikasniji način prošla kroz proces približavanja Srbije Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, u tom pogledu, od gradova i opština u Vojvodini zatraženo je da usaglase svoje strategije razvoja 2014-2020. sa finansijskim planom EU, što je prihvaćeno u 43 od 45 gradova i opština.

Bugarski je poručio i da je od velikog interesa za Pokrajinu da se što pre započne rad kroz IPARD II program 2014-2020, s obzirom da je Vojvodina pretežno poljoprivredno orjentisana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina