Zbog blokade granice, od Neština do Bačke Palanke morali preko Begeča

Meštani sela udaljenih od Bačke Palanke samo 10 kilometara morali su zbog blokade graničnog prelaza sa Hrvatskom da putuju skoro 50 kilometara duže.

Meštani sela udaljenih od Bačke Palanke samo 10 kilometara morali su zbog blokade graničnog prelaza sa Hrvatskom da putuju skoro 50 kilometara duže.

- Ljudi, gradite most, spasite nas, mi smo kao u apsu, Novi Sad nam je daleko, a Bačka Palanka je udaljena svega desetak kilometara - priča Živadinka Milanović iz Neština. Meštani Neština su zbog blokade hrvatske granice morali do Bačke Palanke, udaljene manje od 10 kilometara putem kroz Hrvatsku, da putuju gotovo 50 kilometara najbližim alternativnim putem preko skele kod Begeča.

Kriza zbog migranata i zatvaranje hrvatske granice napravili su ogroman problem meštanima, kojima je jedina veza sa Bačkom Palankom most na Dunavu između tog grada i Iloka. Taj most je i veza ovog dela Bačke sa zapadnim Sremom, Mačvom i Republikom Srpskom.

Bačkopalanačka opština je još pre dve godine pokrenula inicijativu za izgradnju mosta na Dunavu između Palanke i Neština, ali ništa nije urađeno.

- Izgradnjom novog mosta ne bismo bili prepušteni jednostranim potezima hrvatskih vlasti, jer je očito da je ovaj prelaz od mnogo veće važnosti za nas nego za njih. Tako su lane pola godine renovirali granični prelaz i za to vreme bio je takođe zaustavljen saobraćaj preko granice - kaže zamenik predsednika opštine Bačka Palanka Bojan Radman za "Blic".

On dodaje da zbog toga preti da se nastavi iseljavanje meštana iz sremskog dela opštine. Novi most trebalo bi da bude dugačak 1.957 metara, a procenjeno je da bi koštao najviše 45 miliona evra, sa svim prilaznim saobraćajnicama.

  • brodic

    02.10.2015 13:33
    Ne mogu da razumem ljude koji kukaju da su kao u apsu a imaju reku ispred sebe. Pa zašto iz Neština ne idu brodićem u Palanku?!? Pa zar toliko ne mogu da se organizuju već kukaju. Sedite ljudi u čamac i pređite reku...ko vam brani.
  • 02.10.2015 13:14
    Glupost
    Nema ekonomskog opravdanja praviti most na 500m udaljenosti zbog jednog ili dva sela!
    A niste probali da otkupite od Hrvatske pola mosta i 200m2 prostora za prilaz?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina