Subotica: Uskoro otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju

Do kraja ovog meseca počeće da radi ambulanta, a početkom sledeće godine i kompletan Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici.

O formiranju Centra za VTO na severu Bačke govori se godinama, ali tek sada je ideja stigla do realizacije.

- U toku je opremanje ambulante i očekujem da do kraja maja počne prijem, evidencija, dijagnostika i priprema pacijenata za naš i za druge centre - objašnjava idejni tvorac Aleksandar Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva i suspecijalista steriliteta i fertiliteta.

- Problema je bilo, ali se nadam da su oni iza nas. Pomoću internacionalnog kluba žena ambasadora dobili smo 4D ultrazvuk, lokalna samouprava izdvojila je više od 18 miliona dinara, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine 19,5 miliona, što je 80 odsto novca neophodnog za radove i opremu - kaže Radulović.

S obzirom na to da je infertilitet i sterilitet u ovoj sredini oko 15 odsto, Subotica je ovakav centar, koji bi bio drugi u Vojvodini, i više nego potreban, jer je vantelesna oplodnja najstručniji vid rešavanja problema dobijanja potomstva.

Istovremeno sa uređenjem centra, traži se i embriolog sa licencom da bi početkom naredne godine počeo proces, koji nestrpljivo iščekuje više desetina parova iz Subotice, okolnih mesta, ali i inostranstva.

- Broj porođaja u Subotici pa je sa 1.800 na 1.300 i to moramo promeniti. Verujem da ćemo uticati na natalitet i da ćemo dospeti na mapu zdravstvenog turizma. U početku treba da bude između 50 i 100 ciklusa VTO, ali verujem da ćemo vremenom doći i do 250 - zaključio je Radulović.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.