Pančevo: Šta je gradska inspekcija našla u Promistovom skladištu u Staklari

Još krajem aprila gradski inspektor izvršio je nadzor prostora nekadašnje Staklare gde novosadsko preduzeće Promist skladišti veštačko đubrivo.

Kako je zapisniku od 26. aprila navedeno u danu inspekcijskog nadzora u Staklari se nalazilo 22.705 tona Uree, 3.685 tona SAN-a, 6317 tona NPK-a, 2275 tona KAN-a i 116 tona MAP-a, sve su vrste veštačkog đubriva, a amonijum nitrata u trenutku inspekcije nema što je pisanom izjavom potvrdio Goran Kojić, predstavnik i direktor logistike Promista.

"Inspekcija za zaštitu životne sredine nije data na uvid građeviska dozvola, upotrebna dozvola za poslovni prostor, kao ni procena uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu", konstatovala je gradska inspektorka.

Inspektor, kako navodi 013info.rs, takođe konstatuje da je 30. januara gradski sekretarijat za urbanizam odbio zahtev Promista i nije mu izdao lokacijske uslove. Proglasio se nenadležnim, a inspektorke na dan kontrole nisu dobile na uvid da je Promist zahtev za dobijanje lokacijskih uslova predao drugom organu.

Obilaskom prostora Staklare inspektor utvrđuje da se u tom trenutku 70 odsto veštačkog đubriva skladišti na otvorenom.

"Veštačko đubrivo koje je u spoljašnjoj sredini je pod direktnim uticajem vremenskih uslova, što je u direktnoj suprotnosti sa propisanim uslovima čuvanja robe u Bezbednosnim listama, koje su date inspektoru na uvid", konstatuje se u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Pod nezakonitošću, inspektor navodi, da Promist "nije dostavio na uvid svu neophodnu dokumetaciju koja je potrebna za rad novog preduzeća" kao i da "skladištenje veštačkog đubriva nije u skladu sa zakonskim propisima i sa Bezbednosnim listom koji prati svaki proizvod koji se nalazi u proizvodnom prostoru Promista u Pančevu".

Promist, odnosno odgovorno lice, Gorana Kojića, inspektor je posle utvrđenih nezakonitosti opomenuo, istovremeno mu nalažući i predlažući da "sprovodi mere zaštite životne sredine u skladu sa propisima" odnosno "da uskladišti veštačko đubrivo po propisima koja nalaže zakon i po preporuci proizvođača veštačkog đubriva". Inspekcija kao rok za postupanje po meri upisuje "odmah po prijemu zahteva".

Na ovakav zapisnik koji je sačinila gradska inspekcija – nadzirani subjekat Promist – nije imao primedbi.

  • indzojug

    31.05.2018 18:16
    NIT
    Isto to rade i u Novom Sadu ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina