Pančevo: Sve više prijava nasilja u porodici po novom zakonu

Od početka juna prošle godine i primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do 10. maja ove godine bilo je ukupno 626 predmeta u kojima je, u većini slučajeva, Policijska uprava Pančevo izrekla hitne mere.
Pančevo: Sve više prijava nasilja u porodici po novom zakonu
Foto: 021.rs

Posle razmatranja od strane postupajućih zamenika tužioca one su podržane i Osnovnom sudu u Pančevu predloženo je njihovo produženje – pa su takva rešenja i doneta.

"Od ukupno 335 izrečenih hitnih mera u 2017. godini, od strane Osnovnog javnog tužilaštva nije podržano 96, a od ukupno 291 izrečenih hitnih mera u 2018. godini, od strane tužilaštva nije podržano 67 i to iz razloga što se prilikom odlučivanja o izricanju hitnih mera ostvaruje kontinuirana saradnja između nadležnih policijskih službenika i dežurnih zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvom", podaci su i ocena tužilaštva, prenosi 013info.rs.

Istovremeno, kada se radi o krivičnom delu nasilje u porodici -  prati se i 99 predmeta iz ove godine i ukupno 142 predmeta iz 2016. i 2017. godine.

Tužilaštvo po broju formiranih predmeta, odnosno broju izrečenih hitnih mera, kao i podnetim krivičnim prijavama, a zbog krivičnog dela nasilje u porodici, konstatuje da je uočljiv porast.

"Porast broja prijavljenih slučajeva, što ukazuje na to da su žrtve stupanje na snagu Zakona i činjenicom da je bio medijski dobro medijski propraćen, poučene i osnažene da se obrate nadležnim državnim organima, a radi preduzimanja mera u cilju sprečavanja nasilja kome su bile izložene i pružanju podrške za normalan nastava života nakon okončanja postupka", konstatuje tužilaštvo.

Takođe se konstatuje da izricanje hitnih mera daje dobre rezultate, na šta ukazuje činjenica da je broj prekršenih mera mali. A u slučajevima gde su ipak prekršene, na osnovu prekršajnih prijava, Prekršajni sud izricao je kazne zatvora.

Kako se zaključuje, veliki broj porodica nakon izricanja hitnih mera nisu se ponovo pojavljivale, što znači da je sa njima rad nastavio Centar za socijalni rad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina