Vršac: Predstava zabranjena jer je u njenom nazivu Marčelo?

Predstava "Zašto slušam Marčela?" koja se dosad igrala u srednjim školama širom Srbije, u Vršcu je naišla na "rampu".
Vršac: Predstava zabranjena jer je u njenom nazivu Marčelo?
Foto: Pixabay
Iako su ga najpre sami pozvali, organizatori festivala saopštili su autoru predstave da je zabrana stigla "s vrha opštinske vlasti". Televiziji N1, međutim, organizator je ispričao potpuno drugu priču. 
 
"U toj predstavi se radi o mladom čoveku iz bilo kog malog mesta koji može da ostvari svoje snove i da krene da radi ono što voli i da niko ko je iz male sredine nije diskriminisan", objašnjava za N1 glumac i autor predstave Uroš Mladenović iz Paraćina.
 
Predstava "Stvar izbora - zašto slušam Marčela" trebalo je da zatvori festival "Cirkuliranje" koji se od 8. do 10. juna održavao u Vršcu. Trebalo je, ali nije.
 
"U jednom trenutku, nekoliko dana pre samog gostovanja, iako je sve bilo dogovoreno, usledio je poziv da se predstava otkazuje i da opština nije baš srećna što u nazivu predstave postoji ime Marčelo", kaže za N1 Mladenović.
 
Nije pomoglo ni slanje teksta predstave, ni preporuke školskog psihologa da je predstava, po njenoj oceni, svojevrsni "program za odrastanje" u srednjoškolskim danima. Nezvanično, na sednici gradskog veća Vršca organizatorima je postavljen uslov da otkažu predstavu ili će oni njima otkazati ceo festival. Zvanično, organizator tvrdi da je otkazana iz tehničkih razloga.
 
"Tehnički razlozi su, priznajem, naša greška - kasno smo predali zahtev za podršku opštini, kasnili smo i sa obezbeđenjem ozvučenja, stolica za publiku, obezbeđenja... Sve je to naša greška, (volontera koji rade na organizaciji festivala)", navodi organizator festivala "Cirkuliranje" Vladislav Petković.
 
Kako je moguće da tehnički razlozi otkažu predstavu s jednim glumcem i nekoliko ofingera na bini, a da se bez ikakvih tehničkih poteškoća organizuju koncerti, likovne kolonije, performans mačevalaca, ekstremni sportovi i paraglajding na tom istom mestu? Za organizatora festivala to su, kako kaže, "detalji nevažni za diskusiju". 
 
Međutim, za onog zbog čijeg je imena nastao problem posredi je nešto drugo.
 
"Sama 'bedastoća' tog argumenta jasno svedoči o tome šta je ovde istina. A istina je da smo mi kao građani podeljeni na podobne i nepodobne, čak i po liniji asociranja, ne direktno. I sad ja mogu da očekujem da sutra neko mom ocu ili mojoj majci  ne proda hleb u pekari jer po toj istoj liniji asocijacije nisu podobni", kaže za N1 pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.
 
Na šest različitih adresa, od gradonačelnice Vršca, preko gradske uprave, do članice gradskog veća za kulturu, N1 je poslao pitanje da li imaju bilo kakve veze s otkazivanjem predstave, ali nni sa jedne adrese odgovor nije stigao.
  • @ Brus Vilis

    15.06.2018 08:33
    Skole, braco
    Idi, begaj! Otvore Nacionalni park Srbija i prepoznaju se do u detalj.
    A tek da ne d'o Bog otvore Domanovica, pa Nusica, Glisica, pa procitaju par pesama o sebi koje su, gle cuda, spevane jos u 19. i pocetkom 20. veka.
    Pa i strani knjizevnici su stosta nevaljalo pisali o nasim odlicnicima. Npr "Dobri dezerter Vulin" od J. Haseka, pa "Cudnovate zgode segrta Vucica u gvozdjari u Londonu" od I.B. Mazuranic, bajka "Maja i sedam partija", pa onda ekonomski spev "Mladjan aga Dinkic" i tako redom...
    Skole, braco, a ne zvona i praporci, govorio je Dositej, ali nema ko da ga cuje, a posebno ne sendvicari tipa Zoxxx.
  • Milan

    14.06.2018 20:01
    @Zoxx
    Teško da neko ko živi u Srbiji i može da čuje razne muzičke i "muzičke" pravce, objektivno može hip-hop nazvati "najretardiranijim muzičkim pravcem". Ostalo je stvar ukusa.
    Marčelovi tekstovi su, u odnosu na 99% ovdašnje estrade, mala remek dela, a jedan je od retkih ovdašnjih izvođača koji može da u nizu izgovori nekoliko smislenih složenih rečenica bez poštapalica, šmrkanja i zamuckivanja. Ostalo je, opet, stvar ukusa.

    Tebi očigledno smeta njegov politički (ili ideološki stav), a ostalo je projekcija ograničenog balkanskog uma koji u svemu što je različito vidi nešto ružno i/ili opasno.
  • Futog

    14.06.2018 14:43
    Www
    Vucucu jel to sloboda o kojoj ti pricas?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.