Zahtev opštini Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu

Pravni tim Crnogorske partije uputio je pismo predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem od njega zahteva da ta lokalna samouprava do kraja septembra uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.
Zahtev opštini Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu
Foto: Pixabay
Ta partija je u saopštenju podsetila da je promenom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma lokalna samouprava obavezna da uvede u ravnopravnu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko je procenat njenih pripadnika na toj teritoriji 15 odsto.
 
"U opštini Vrbas, po poslednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine", piše u saopštenju.
 
U toj partiji očekuju da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu u roku od 90 dana, kako je propisano zakonom, odnosno najkasnije do 28. septembra.
 
Opštine Vrbas i Mali Iđoš jedine su opštine u Srbiji koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. U opštini Mali Iđoš crnogorski jezik je uveden 2010. godine na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.
  • Vrbasanin

    01.08.2018 08:38
    Kolonista
    Koja lakrdija, od istog jezika i naroda pravi se podela tako sto se izmisli azbuka sa dodatih par slova, ako ovo prodje onda je sutra na redu i takozvana nekanonska i nepriznata crkva crnogoraca i tako u nedogled u propast...
  • Maja

    31.07.2018 09:05
    Statistika je drugačija
    Prema popisu iz 2011 opština Vrbas ima 42.092, a Crnogoraca ima 17.5%...
    U čemu je sada problem? Ako se Crna Bora odvojila od Srbije, to je onda druga država, drugi jezik, i samim tim zakon kaže da može da se uvede crnogorski kao jezi manjina..a to znači i hrvatski, bosanski...isto kao i mađarski, slovački...To što smo mi budale pa se zemlja raspala, i jedan te isti narod se podelio na toliko delova, to je sada nažalost sporedna stvar...Kada je već došlo dovde, onda treba ispoštovati Zakone...
    Naravno da zvuči šašavo da se uvode nova slova, namerno menja jezik da bi bio drugačiji od srpskog, ali na kraju krajeva pa kako su jezici nastajali?, ini su podložni stalnoj promeni, živi su...

    Tužno je što smo se razdvojili, a ova je samo posledica naših gluposti...
  • statističar

    30.07.2018 23:49
    Pogledah sada Popis2011 ...
    Vrbas: 213 stanovnika kojima je crnogorski maternji, ili 0,51% ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina