"Komunalac" iz Vrbasa: Apsurdno da neko potroši vodu, a onda neće da je plati

Nelogični su i netačni podaci da voda u naseljenim mestima ne mora da se plaća jer nema potreban kvalitet, s obzirom na to da ona ima svoju vrednost i troškove proizvodnje, poručuju u JKP "Komunalac" iz Vrbasa povodom sudske presude koja je meštaninu Ravnog Sela Božidaru Caričiću dala osnov da ne plaća neispravnu pijaću vodu.
"Komunalac" iz Vrbasa: Apsurdno da neko potroši vodu, a onda neće da je plati
Foto: Pixabay
Ova presuda može da bude osnov i drugim Vojvođanima da traže da ne plaćaju vodu, s obzirom na to da ista nije adekvatna za piće, ocenili su pravni stručnjaci nakon ove presude Osnovnog suda u Vrbasu i Višeg suda u Somboru.
 
Međutim, u javnom preduzeću "Komunalac" iz Vrbasa, koji je i tužio meštanina za dug za vodu, navode da se u javnosti plasiraju dezinformacije i da su građani dovedeni u zabludu.
 
"Svako ko nešto potroši to mora i da plati. Apsurdno je da neko potroši vodu, a onda ne želi da je plati jer smatra da nije kvalitetna. U naseljenim mestima Opštine Vrbas isporučuje se voda koja je prošla sve potrebne tehnološke procese, a na njen lošiji kvalitet utiče sastav zemlje na kojoj se nalaze bunari. Zbog ovih objektivnih okolnosti izgrađene su Eko česme koje proizvode pijaću vodu i čija upotreba je besplatna. Ovaj problem traje više decenija, a njegovo rešenje je pri kraju, s obzirom na to da će uz pomoć Republike Srbije i nemačke banke KfW krajem ove godine/početkom sledeće početi izgradnja vodovodne mreže ka naseljenim mestima. Voda će se distribuirati iz Vrbasa, a poznato je da grad Vrbas ima vodu visokog kvaliteta, što je potvrđeno i u ispitivanju Instituta za javno zdravlje 'Dr Milan Batut'", navode u "Komunalcu".
 
U preduzeću dodaju da "niko nije spomenuo da taj postupak nije okončan i da je na tu presudu uložena ustavna žalba i revizija". Postoji, dodaju, na stotine drugih presuda koje obavezuju korisnike da plate ono što su potrošili. 
 
"Apelujemo na sve korisnike da uredno plaćaju usluge koje im pruža JKP 'Komunalac' Vrbas. To je njihova zakonska obaveza, jer svaka usluga koja se pruži ima svoju vrednost i troškove, ali i iz razloga da neplaćanjem ne bi doveli u pitanje dalje funkcionisanje komunalnog preduzeća koje pruža usluge od opšteg interesa. Još jednom apelujemo na korisnike da u rokovima izmiruju svoje obaveze za isporučenu vodu, jer će u protivnom morati biti primenjene zakonom predviđene mere. Po Zakonu o komunalnim delatnostima proizvodnjom i distribucijom vode može da se bavi isključivo komunalno preduzeće, ne postoji mogućnost da to radi mesna zajednica, ili neko treće lice. Skupljanje potpisa i peticija da se vodovod vrati mesnim zajednicama je uzaludno trošenje energije, jer zakon to ne dozvoljava. Ostaje nejasno zbog čega neko neosnovano pobunjuje stanovnike naseljenih mesta, daje im netačne podatke, dovodi ih u zabludu i unosi nemir među korisnike", smatraju u "Komunalcu".
 
U preduzeću dodaju da je izvesna nova vodovodna mreža za Vrbas, a putem koje će se isporučivati voda visokog kvaliteta, te da su za to najzaslužniji građani koji plaćaju račune.
  • Luk

    15.11.2019 13:20
    Od svih vesti nisam uspeo da saznam koliko tacno naplacuju takvu vodu i da novinar uporedi cenu sa cenom ispravne vode koju placaju stanovnici grada Vrbasa, Novog Sada ili nekog drugog sela ili grada. Normalno je i da se plati tehnicka voda, ali cena bi morala da bude neuporedivo manja.
  • buki

    14.11.2019 18:38
    Ajde vi kadrovi nazad u ekolosku drzavu a ovde u Vrbasu ce biti kako je po zakonu...Naplacujete vodu kao da je izvorska a ona ninasta ne lici....
  • Miroslav

    14.11.2019 07:26
    Pa ovako ja ti prodajem pekmez u teglama, ti kupis a ono nije pekmez nego g*vna. Pa i to je kostalo da se proizvede i spakuje, naravno da moras to da platis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.