U Turiji napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara

Kobasica duga dva kilometra i 36 metara predstavljena je na "Kobasicijadi", koja se održava u Turiji.
Turijski majstori mesnih prerađevina su ovom džinovskom kobasicom za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, koji je 2013. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Kobasicu je pravilo osam majstora i to od dve i po tone čistog mesa.
 
U Turiji je u toku 36. "Kobasicijada", najveći gastronomski događaj u Srbiji posvećen nadaleko poznatoj turijskoj kobasici, ali i drugim mesnim delikatesama ovog kraja Vojvodine.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da Srbija nema naftu i more, ali da ima vrsnu hranu.
 
"To je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija, to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode. Uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda možemo samo još više napredovati", istakao je Nedimović na otvaranju "Kobasicijade".
 
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević pozvao je učesnike turijske "Kobasicijade" i opštinu Srbobran da zaštite turijsku kobasicu.
 
"Isto to su već učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa", podsetio je Radojević.
 
"Kobasicijada" je ove godine okupila oko 170 izlagača, prvenstveno kobasice i mesnih prerađevina, ali i proizvođača vina i rakije.
 
Očekuje se da će u Turiji, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana održavanja "Kobasicijade" boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca. 
 
Završetak ovog skupa je danas.
  • Orwell Vegan

    02.03.2020 09:55
    @Svaštojed
    Ljudski rod je uvej imao i mesozdere i biljojede. Citavi narodi su bili biljojedi, Tesla je o tome pricao i divio se biljozderima u Indiji, posto je i sam bio isto. Prvi veci sukob mesozdera i biljozdera desio se sa krstaskim ratom Vatikana i pravoslavnih crkava protiv Bogumila i Katara, hriscana koji su se drzali Hristovih ucenja i ljubaznosti prema zivotinjama. Templari su pobili biljojede, a SPC je je ucestvovala u tome, tzv, Sveti Sava bacio je anatemu na Bogumile i krenuo u obracun sa njima posto ih je nazvao jereticima, sto je bio naziv za biljojede hriscane. Jos u prvom veku je bacena anatema od strane hriscanske crkve na jednim saboru. jevrejski rabini su odlucili da Isusu stanu na put u trebutku kada im je ugrozio glavnu privrednu granu, mesnu industriju ritualnog ubijanja zivotinja u Hramu. Hram su bedugo potom Rimljani spalili do temelja. Skoro sve velike, a i mnoge manje religije i zajednice su u pocetku imale pravilo ishrane biljnom hranom, iskljucivo. Ostale podatke mozete naci na internetu, sve to ima, nije vise tajna i popovi vam nece odseci jezik kao u Srednjem veku.
  • Kniki90

    02.03.2020 08:35
    Rekord
    @Guiness, ako već prikazuješ rekord, prikaži ovaj iz Turije, zato što ima više dužina kobasica, da prostite na izrazu.

    https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-sausage-coil

    Tako da ne zezaj, I da umesto što pokušavaš da ovu tradicionalnu manifestaciju blatiš, trebao si doći i probati ove delikatese...
  • Guiness

    02.03.2020 06:55
    Pravi rekord
    Ginisov rekord za najdužu kobasicu je 62,75 km (2014. Ploiesti, Rumunija, Trgovinski lanac Carrefour)

    https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/longest-sausage?fb_comment_id=872733462757222_950429191654315

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina