VOICE: Pokrajinska vlada privremeno obustavila izvršenje budžeta

Zbog očekivanog pada prihoda budžeta AP Vojvodine zbog krize izazvane pandemijokm zarazne bolesti kovid-19, Pokrajinska vlada donela je 7. aprila odluku da privremeno obustavi izvršenje pokrajinskog budžeta, saznaje VOICE.

Ta će mera, u skladu sa članom 62 Zakona o budžetskom sistemu, biti na snazi najduže 45 dana, a prema saznanjima VOICE-a, u tom periodu biće obustavljene sve isplate budžetskim korisnicima.

Izuzeti su, pored ostalog, rashodi za zaposlene, rashodi i izdaci za potrebe rešavanja zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba koje su izazvane pandemijom kovida-19, otplata javnog duga, plaćanje novčanih kazni i penala i sufinansiranje troškova za biomedicinsko potpomognuto oplođenje i podršku porodicama ("materinski dodatak").

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović potvrdila je za VOICE da je Pokrajinska vlada definisala mere privremene obustave izvršenja vojvođanskog budžeta ocenivši da je to "bio nužan korak u ovom momentu u kom očekujemo smanjenje prihoda". Jovanović je navela da u ovom trenutku nije moguće realno proceniti koliko će iznositi pad budžetskih prihoda.

Predsednik Pokrajinske vlade pak ima procenu.

"Imaćemo pad prihoda, računamo da će taj pad prihoda biti veći od 20 odsto u odnosu na budžet. Neke investicije ćemo morati da zaustavimo", rekao je juče Igor Mirović na konferenciji za novinare.

Iz mera Pokrajinske vlade izuzeta su sredstva namenjena za rashode i izdatke koji su, kako se navodi, "najneposrednije u funkciji rešavanja zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba koje su izazvane zaraznom bolešću COVID 19".

Ono što je za sada poznato jeste da jedna od najvećih planiranih investicija Pokrajinske vlade u 2020. – izgradnja Kamenice 3, neće trpeti zbog stezanja kaiša, poručio je pokrajinski premijer.

Tekst u celini pročitajte na sajtu VOICE-a.

  • Milos

    10.04.2020 22:22
    Realan
    Ne komentarisite nesto sto ne znate i ostrasceno. Prvo, budzet se puni iz poreza na imovinu, dobit, kupovinu, akciza, carina itd. Kako je to sad sve usporeno ili odlozeno, mora se uskladiti i dinamika trosenja-placanja. Priliv i rashod se moraju uskladiti. Pokrajinska vlada se trudi da uskladi dinamiku, da sve preuzete obaveze izmiri u punom obimu, a da neke nove pokusa da izmenom dinamike finansiranja ocuva u punom obimu ili neke rasporedi na visegodisnje finansiranje. Budite realni. Jel mozete vi npr.da kupite cipele pre nego sto vam gazda da platu? Pa tako je i ovo,prvo se mora napuniti budzet,da bi mogao da se trosi. Dobrom preraspodelom dinamike siguran sam da ce Pokrajinska vlada ocuvati sve invesricije.
  • Barka

    10.04.2020 20:39
    Zuti
    A taman smo imali sto rece Mirovic visak u budzetu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina