Ministarstvo: Prekršeni propisi na gradilištu u Zrenjaninu na kojem je poginuo radnik

Inspekcija rada je utvradila da na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik L.I. poslodavac nije postavio podgradu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, i odmah mu je zabranjen rad, saopštilo je Ministarstvo za rad.
Ministarstvo: Prekršeni propisi na gradilištu u Zrenjaninu na kojem je poginuo radnik
Foto: 021.rs
Reagujući na infomaciju da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad povodom tog slučaja, ministarstvo je navelo da je Inspekcija rada istog dana kada se desila povreda i pre ikakvog zahteva Zaštitnika građana, što je i njena radna obaveza, izašla na lice mesta i izvršila inspekcijski nadzor.
 
Inspekcijski nadzor je u toku, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, inspektor rada će preduzeti mere iz domena nadležnosti, istaklo je ministarstvo.
 
"Napominjemo da Inspektorat za rad nije dobio zahtev Zaštitnika građana za pružanje informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru, utvrđenim činjenicama i preduzetim merama, kao i da kontrolu zakonitosti rada inspekcije rada vrši upravna inspekcija, a Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ima pravo od organa uprave traži da mu se stave na raspolaganje svi podaci kojima organ raspolaže, a koji su od značaja za postupak", piše u saopštenju resornog ministarstva.
  • NS

    01.05.2020 19:57
    @razmisli
    Tako je u teoriji. U praksi se desava da inspekcija rada prekontrolise gradilište, a da se par sati nakon kontrole desi neka nesreca jer je recimo neki radnik skinuo zastitni slem jer mu je toplo pa su mu cigla ili blok pali na glavu. Ili je otkacio na kratko zastitni opasac da bi mogao da prihvati kolica sa malterom ili betonom pa su ga odvukla i pao sa npr. drugog, treceg sprata na glavu. Sta cemo u tom slucaju? Da li je i za to kriva inspekcija rada? Ne mozete dadiljati nekoga ko prvenstveno sam sebe ne cuva. Potpuno je druga situacija kad je evidentno da poslodavac nije radnicima dao na optrebu sredstva za licnu zastitu na radu. Non stop inspekcija radi na preventivi i ukazivanju, ali retko ko slusa i prihvata. Kod naseg coveka prevencija ne daje rezultate jer retko ko primeljuje preventivne mere. Samo kaznena politika. Samo udaranje po dzepu ima efekta
  • razmisli

    01.05.2020 13:44
    Inspekcije i saobracajci i treba da deluju pre svega preventivno. Npr.inspekcija na gradilistu kontrolise da li su sprovedene mere zastite bas da se ne bi dogodile nesrece, saobracajna policija da iskljuci alkoholisane vozace da ne bi napravili udes i sl.
  • smrdijestina

    01.05.2020 11:09
    Srbija i inspekcije : dobra sala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".