Pokrenuta peticija za očuvanje vršačkog parka, Pokrajina ne odgovara na apele

Ekološki aktivisti pokrenuli su peticiju za očuvanje Gradskog parka u Vršcu koji čeka na zaštitu već 20 godina.
Nakon što iz Pokrajinske vlade nisu dobili odgovor na njihov apel, odlučili su da pokrenu stvari sa "mrtve tačke".
 
"Imamo dva zahteva, za koje peticijom prikupljamo podršku sugrađana. Prvi je da Skupština Vojvodine bez odlaganja donese odluku o zaštiti našeg parka. Drugi je da se ovom odlukom obezbede načini za suštinsko učešće građana Vršca u odlučivanju o budućim godišnjim programima upravljanja parkom", kaže Dragica Stanojević, predstavnica organizatora peticije.
 
Dodaje da su, osim peticije, u okviru kampanje pod nazivom "Ovo je moje mesto" planirali izložbu starih i novih fotografija Gradskog parka, javni sastanak nadležnih iz AP Vojvodine sa građanima i proizvodnju kratkih video materijala.
 
U studiji zaštite koju je uradio Zavod za zaštitu prirode jasno je navedeno da ovaj park gubi vrednosti zbog višegodišnjeg izostanka mera zaštite i vršenja radova bez uslova zaštite. Zabeleženo je značajno smanjenje vitalnosti stabala i narušavanja vrtnih elemenata.
 
"Park je bez redovnog finansiranja, bez čuvarske službe i iznspekcijskog nadzora, a neretko je i meta vandalskog ponašanja. Odluka o zaštiti je pravni osnov za rešavanje nagomilanih problema, koji se čeka nedopustivo dugo", poručila je Stojanović.
 
Peticiju i kampanju pokrenuli su Ekološki centar "Stanište", Prirodnjačko društvo "Gea" i Ekološko udruženje "Avalon" iz Vršca. 
 
Podsetimo, zaštita Parka je prvi i jedini put uspostavljena 1973. godine, odlukom Skupštine opštine Vršac. Za upravljača je određeno Komunalno preduzeće "Drugi oktobar". Nakon donošenja Zakona o zaštiti životne sredine 1991. godine, ova odluka morala se usaglasiti sa tim Zakonom, te je Zavod za zaštitu prirode pripremio novu studiju zaštite i 2001. godine je uputio opštini Vršac na usvajanje. Ova odluka nikada nije usvojena, pre svega zato što tadašnje rukovodstvo komunalnog preduzeća nije razumelo suštinu zaštite, smatrajući da će ona poremetiti ili onemogućiti izvesne planove koji su postojali u vezi sa Parkom. Komunalno preduzeće postavljalo se kao korisnik, a ne kao upravljač područja, zbog čega je odlučivanje o zaštiti više puta zaustavljano u Skupštini opštine.
 
U međuvremenu je donet novi Zakon o zaštiti prirode, koji je omogućio da i AP Vojvodina proglašava zaštitu. Zavod je 2011. godine revidirao studiju i utvrdio da Park ima vrednosti, koje ispunjavaju uslove za proglašenje zaštite u nadležnosti AP Vojvodine. Međutim, ni pokrajinska Skupština još uvek nije donela odluku o zaštiti. Grad Vršac je deset godina izbegavao da je donese, a narednih deset isto to izbegava da učini i Pokrajina, "kao da park nikome ne treba".
  • EU

    06.04.2021 09:51
    Cuvajte parkove i prirodu
    Ajde da sačuvamo ovaj predivni park.
  • Tugomir

    06.04.2021 09:43
    Nekada najlepsi park
    Dok su ga odrzavali kako tako.. najlepsi je bio, cak i u ovom stanju lepsi je 5 puta od Dunavskog parka..
  • Anonimus

    06.04.2021 09:16
    Najlepši park u Vojvodini, svakako bi ga trebalo uredno održavati i negovati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.