Nova oprema ribočuvarima "Voda Vojvodine", uskoro će dobiti i dron

Ribočuvari "Voda Vojvodine" dobili su novu opremu - šest terenskih automobila i šest novih čamaca, a uskoro će dobiti i dron.
Sledi formiranje monitoring centra koji će, prema rečima v.d. direktora "Voda Vojvodine" Srđana Kruževića, biti jedini takav u regionu.
 
Njegova uloga će biti monitoring kritičnih područja za krađu ribe.
 
"To ćemo koristiti i da svedemo zagađivače na jedan normalan odnos prema životnoj sredini. Sa dronom ćemo kroz monitoring centar imati jasnu sliku gde se oni nalaze. Te snimke moći ćemo da koristimo posle i u nekim procesima protiv ribokradica, što do sada nismo mogli da radimo iz prostog razloga što su imali bolju opremu, bolje motore i čamce od nas. Toliko brzo su bežali da ribočuvari nisu stizali ni da ih identifikuju", rekao je Kružević.
 
U preduzeću navode da se od početka ove godine u "odlučnoj borbi sa ribokradicama" u cilju očuvanja ribljeg fonda. "Vode Vojvodine" su počele da izdaju i oznaku "ribočuvar-volonter" savesnim pecarošima i svima koji žele da pomognu u borbi protiv ribokradica. Podsetimo, prvu ovakvu oznaku dobio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Riboruvari su tokom prvih devet meseci ove godine 2.371 put izlazili na teren i zaplenili 54 kilometara ilegalno postavljene mreže, što je jednako razdaljini od Novog Sada do Zrenjanina. 
 
Ribočuvari su zaplenili i 85 alata koje koriste ribokradice, kao i šest čamaca i isto toliko motora.
 
Tokom prošle godine, u ribolovne vode kojim upravlja preduzeće ubačeno je oko 70.000 jedinki, dok se ove godine planira poribljavanje sa 110.000 jedinki riblje mlađi.
  • Jovan R.

    22.10.2021 09:40
    Neznam ni ja sta je.
    E prijatelji moji sve se nabavlja i kupuje ali mi kao pojedinci ,nemamo nista od toga.
    Ne moze se pecati od trave koja stalno pluta cak ni plovak ne moze.a cena je velika za penziju koju imam od 9000.h a volim pecati a volim i ribu.tako da svega ima kod vas a kod nas samo pare uzimate.a lopova koliko oces na kanalu dtd.u bacu.poštovanje.
  • vojnik

    22.10.2021 06:42
    Riba se krade nocu , tako da ne vidim sta ce tu dron.Mora da nekom treba za po kuci. A ko se razume u camce videce da su neadekvatni za taj posao.Lako se potapaju i nestabilni su.Opet neko puni svoje dzepove.
  • Li-man

    21.10.2021 20:34
    ???
    Ma šta da kontrolišu, kad ribe nema.
    Prestao sam da pecem već odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.