Inđija: Plodne njive zamenili za auto-industriju

Inđija, koja je nekada bila opština u kojoj je poljoprivreda pretežna delatnost, odlukom odbornika u Skupštini opštine postaje centar automobilske inustrije.
Inđija: Plodne njive zamenili za auto-industriju
Foto: 021.rs

Nakon što je u martu 2020. godine Komisija za kontrolu državne pomoći dala saglasnost za davanje bez naknade 637.455 m2 zemljišta u Inđiji kompaniji Tojo Tajers za izgradnju fabrike guma, u ovoj sremskoj opštini je novih 800 hektara iz poljoprivednog  pretvoreno u građevinsko zemljište namenjeno takođe automobilskoj industriji, piše IN Medija.

Za odluku se glasalo jednoglasno, a odgovor predstavnika naroda u lokalnom parlamentu glasi: "Imaćemo više ekonomske koristi".

Jednoglasno usvojena odluka
 
Na sednici Skupštine opštine Inđija, održane 16. aprila 2021. godine, odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Inđija. Pre toga, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je obavestio odbornike da se potenicjalni investitor još uvek nije odlučio za Inđiju, te će u naredne dve nedelje imati više detalja.
 
Inicijativa za pokretanje postupka izmene Prostornog plana podneta je od strane Razvojne agencije Srbije.
 
Prema podacima iz pisma o namerama, planirana visina ulaganja za realizaciju investicionog projekta iznosila bi preko jedne milijarde evra uz mogućnost zapošljavanja više od 2.000 radnika, pri čemu bi za realizaciju projekta bilo potrebno zemljište površine oko 800 hektara.
 
Međutim, ni nakon godinu dana nije došlo do početka realizacije pomenute investicije.
 
Naredna sednica na kojoj je još jednom razmatrana Odluka o izmenu i dopuni Prostornog plana je, na zahtev predsednika opštine Vladimira Gaka, zakazana za 11. april 2022. godine, ali je Gak kao predlagač povukao predlog obrazlažući to činjenicom da u skladu sa zahtevima investitora o unošenju detaljnih informacija mora biti dorade samog predloga izmene Prostornog plana.
 
Da je lokalna vlast u priči o investiciji samo činovnik potvrđuju i reči predsednika opštine Vladimira Gaka koji je lokalnim medijima nakon povlačenja predloga rekao da je zbog izmene Plana u svakodnevnom kontaktu sa Vladom Srbije i da sprovode ono šta im se kaže.
 
Konačno usvajanje izmene Prostornog Plana je usledilo na sednici koja je održana 23. maja 2022. godine. Ova odluka je na sednici lokalnog parlamenta doneta jednoglasno. Odbornik opozicione grupe Građanin, Strahinja Jovanović kaže da su predlog podržali jer postoji opravdani ekonomski razlog za to.
 
"Prema našim informacijama, reč je bilo o investitoru koji je proizvođač električnih automobila, ne delova, već proizvođača kompletnog vozila. Smatramo da bi ta investicija značajno unapredila privredni ambijent u Inđiji. Dobra stvar je u svemu tome što smo mi pitali da li će sada te parcele vlasnici plaćati kao građevinsko zemljište, a rečeno nam je da će i dalje porez plaćati kao poljoprivredno, sve dok ne dođe potencijalni investitor", objašnjava Jovanović.
Čekanje na investitora
 
Nakon odluke lokalnog parlamenta o izmeni i dopuni Prostornog plana, Inđija je bila spremna za investitora iz auto-industrije, ali i dalje nije bilo poznato o kojoj kompaniji je reč. I dok se na lokalu nagađalo ko ulaže u Inđiju milijardu evra, u medijima se govorilo da je Srbija i dalje u igri za izgradnju "Folksvagenove" fabrike.
 
Kako su pisali mediji, Srbija je ponudila "Folksvagenu" lokaciju za izgradnju fabrike u Inđiji, kao i predlog dodatnih ulaganja na koja je spremna,
 
"I srce i dušu ću da ostavim da ih dovedem u Srbiju. Jedan je najveći evropski, a drugi najveći svetski. Jedan će odluku doneti krajem jula. Tresem se od straha da dobijem pozitivan odgovor, jer znam da je to spas Srbije", govorio je početkom aprila ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić
 
Međutim, vreme je prolazilo a investitor nikako da stigne sve dok mediji nisu objavili da se "Folksvagen", ipak, odlučio za drugu lokaciju.
 
Ceo tekst pročitajte na portalu IN Medija
  • Pićuka

    18.12.2022 15:28
    "Dobio je konje vrane
    Po livadi razigrane,
    Sat sa zlatnim lancem i salaše.
    Dobio je njive plodne,
    Vinograde blagorodne,
    U karuce pregnute čilaše.
    I sve je im'o, ništa im'o nije.
    Propio se, nije prošlo mnogo,
    Dušu svoju Đavolu je prod'o.
    Znali su ga svi birtaši,
    Tražio je spas u čaši,
    Ali nije mog'o da ga nađe".
  • Dusko

    18.12.2022 10:22
    Puni dzepovi
    Nekome je bitno da napuni svoje dzepove a o buducnosti i efektu takve prljave industrije nije ga briga
  • salajka

    17.12.2022 11:20
    Svu vlast treba pohapsiti, bivsu, sadasnju a I onu koja to ocekuje da bude…za svaki slucaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.