Lekarska komora se ne oglašava o doktoru iz Bavaništa: Postoji li razlog za oduzimanje licence?

Lekarska komora Srbije još se nije oglasila nakon što je načelnik Hitne pomoći u Kovinu dr Srđan Nenek sa grupom pristalica SNS blokirao izlaz iz kuće poljoprivrednika Jovana Jovanova u Bavaništu.

Kako Danas podseća, zbog ovog, kako je Jovanov naveo, poljoprivrednikova supruga nije mogla da odvede bolesnu decu kod lekara. Da li će on izgubiti licencu za rad i zbog čega inače lekari mogu da je izgube regulisano je jasnim propisima.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje ili oduzimanje licence članovima komora zdravstvenih radnika, zdravstveni radnik može da ostane bez licence iz više razloga.
 
Zakonom je definisano osam razloga zbog kojih zdravstveni radnik može da ostane bez javne isprave kojom se dokazuje njegova stručna osposobljenost da samostalno obavlja zdravstvenu delatnost u Srbiji.
 
Prva stvar zbog koje se licenca privremeno oduzima zdravstvenom radniku je ako obavlja delatnost za koju mu nije izdata licenca. Privremeno se oduzima licenca zdravstvenom radniku i ako u obavljanju zdravstvene delatnosti načini stručnu grešku kojom se narušava, odnosno pogoršava zdravstveno stanje pacijenta.
Licenca će mu biti privremeno oduzeta i ako mu je od strane nadležnog organa komore izrečena jedna od mera privremene zabrane obavljanja zdravstvene delatnosti zbog teže povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana komore, u skladu sa zakonom i statutom komore. U tom slučaju može da ostane bez licence od šest meseci do pet godina.
 
Takođe, ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi privremeno mu se oduzima licence i može trajati do brisanja osude u skladu sa Krivičnim zakonikom.
 
Licenca se privremeno oduzima i ako mu je pravnosnažnom sudskom odlukom izrečena mera bezbednosti u skladu sa Krivičnim zakonikom, i to: obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi, obavezno lečenje narkomana, obavezno lečenje alkoholičara, odnosno zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti zbog koje ne može obavljati zdravstvenu delatnost piše u Zakonu, a prenosi Danas.
 
Povod za privremeno oduzimanje licence zdravstvenom radniku je i ukoliko u svom radu zloupotrebi sredstva zdravstvenog osiguranja. 
Ispisivanje iz imenika nadležne komore u skladu sa zakonom, statutima i opštim aktima komore, kao i drugi slučajevi propisani zakonom takođe su razlog da zdravstveni radnici privremeno ostanu bez licence, navodi se u tekstu Danasa.
 
Zdravstvenim radnicima licenca se izdaje na period od sedam godina, jedino se onima preko 70 godina starosti licenca izdaje na godinu dana.
  • Nena

    15.11.2023 15:34
    Biti Dr. ili poslušnik
    Pokrenimo peticiju da se od Lekarske komore Srbije traži ukidanje licence dotičnom lekaru zbog neetičkok ponašanja, odbijanja da udje u kuću i pogleda pacijente (tek tada možemo da govorimo da li je bilo pacijenata ili ne u toj kući). On nije hteo ni to. On je pljunuo na lekarski kodeks humanosti zarad političkog poena????????
    Ja sam za peticiju, a vi
  • Vera

    15.11.2023 12:17
    Hm, da li se taj isti sto kuka da njegova supruga ne može da vodi decu kod lekara zbog blokiranja. Meni je dosta blokada poljoprivrednika Ito već godinama. Meni je taodje palo na pamet da blokiram izlaze da ne idu na njive da rade inače nisam član ni jedne stranke. Takodje znam da je cena kukuruza u maju bila jedna cena da bi sad bila duplo manja. Zašto se ne bune sto vestacko djubrivo svake i seme svake godine je sve skuplje. Zašto se ne organizuju pa svi da idu ispred skupštine samo bez traktora.
    Meni je dosta kad su blokade da pešačim a dotični poljoprivrednici kod hotela Tamiš u Pančevu okreću prase na ražanj i podsmevaju se nama koji pešačimo da bi došli do gradskog autobusa.
  • s

    15.11.2023 11:00
    buduci ministar, bilo cega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina