Zrenjanin: Odbačena tužba radnika Jugoremedije

Tužba bivših radnika fabrike lekova "Jugoremedija" protiv Srbije radi nadoknade štete od 111 miliona evra, nanete fabrici i njenim suvlasnicima lošom privatizacijom, danas je odbačena.
Tužba bivših radnika fabrike lekova "Jugoremedija" protiv Srbije radi nadoknade štete od 111 miliona evra, nanete fabrici i njenim suvlasnicima lošom privatizacijom, danas je odbačena.

Sudija zrenjaninskog Privrednog suda Gordana Kocić rekla je da će im obrazloženje ove, prvostepene presude stići naknadno. Predstavnik bivših radnika "Jugoremedije" Branislav Markuš rekao je novinarima da je suđenje počelo i završeno danas, ali da su početak suđenja čekali dve godine.

Donošenje ovakve presude je, kako kaže, nastavak opstrukcije države, ali na drugi način, a radnicima i akcionarima preostaje da se oslone na sve pravne mogućnosti i zatim pravdu potraže i u Strazburu. Ova tužba podneta je nakon veštačenja državnih revizora, koji su utvrdili iznos štete zbog propusta u privatizaciji. Tužba je više od dve godine stajala u Privrednom sudu u Beogradu, koji se tek nedavno oglasio nenadležnim i prosledio je Privrednom sudu u Zrenjaninu.

"Jugoremediju" je 2002. godine privatizovala makedonska firma "Jaka 80", čiji vlasnik je kontroverzni niški biznismen Jovica Stefanović Nini. Nakon višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari Jugoremedije, država je raskinula privatizaciju zbog nepravilnosti koje je počinio Stefanović.

Stečajni postupak je u "Jugoremediji" otvoren 27. decembra prošle godine, na zahtev Hipo Alpe-Adrija banke. Sa ovom bankom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita, a potražuje oko 1,6 miliona evra.

Slučaj "Jugoremedije" nalazi se i na spisku 24 sumnjive privatizacije čije je preispitivanje zahtevala Evropska unija.

  • 20.06.2014 10:04
    Ne razumem
    Ne postoje reči za ovo !!! Fabrika uništena, radnici ostali bez posla, akcionari bez akcija, a niko kriv! Nema nade za Srbiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina