Naftna mrlja NIS-a u Velikom bačkom kanalu nije od juče

Problem sa izlivanjem nafte u Veliki bački kanal u Srbobranu, nije incident koji se desio juče, komentariše urednik Radio Srbobrana Ivica Šmit tvrdnju NIS-a da je to preduzeće započelo sanaciju štete koju je uzrokovalo.

Problem sa izlivanjem nafte u Veliki bački kanal u Srbobranu, nije incident koji se desio juče, komentariše urednik Radio Srbobrana Ivica Šmit tvrdnju NIS-a da je to preduzeće započelo sanaciju štete koju je uzrokovalo.

"Što je još veći problem, ovaj ekološki problem kompanija nije sama prijavila, i ako su za njega znali ili su morali znati", tvrdi Šmit.

Prema izvorima Radija Srbobran iz te kompanije, separator koji treba da prečićava otpadne vode duže vreme nije bio u funkciji.  "Da li ih treba podsetiti i da su svojim mašinama uređivali obalu kanala pri čemu je nemoguće ne videti površinu zagađenog kanala, koja nije mala? Imamo potpuno razumevanje za Pres službu ove kompanije, da brani interes preduzeća, to im je i posao. Ali, čine nam se neprimerene izjave "da su reagovali hitno i odmah preuzeli neophodne mere sanacije". Jer da novinari problem nisu uočili zagađenje bi se nastavilo", tvrdi urednik Radija.

Podsetimo, Udruženje građana "Vojvođanska zelena inicijativa" upozorila je ranije danas da se naftni otpad koji potiče iz stanice naftnog polja Turija u Srbobranu, izliva direktno u Veliki bački kanal, i da će protiv NIS-a uskoro biti podnete krivične prijave.

Zelena patrola ovog udruženja građana je na poziv Ekološkog udruženja Srbobran obišla Veliki bački kanal i primetila veliku crnu naftnu mrlju na vodi, nakon čega je odmah obaveštena inspektorka zaštite životne sredine Nada Nađ. "Kada se inspektorka pojavila na licu mesta,  konstatovala je da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svet u kanalu. Inspektorka je obećala da će o ovom problemu hitno obavestiti Vodoprivrednu inspekciju, kao i ostale nadležne službe, te da će protiv kompanije NIS biti podneta krivična prijava", kažu iz Zelene inicijative.

Direktor pogona Bačka u okviru kompanije NIS Dragan Mitić rekao je da je sanacija u toku. "To što ste zatekli nije normalno stanje, već havarijsko stanje. Cev koju ste primetili je ispust koji vodi iz separatora, čiji je zadatak da prečisti radni fluid sa objekta i da čistu vodu ispusti u kanal. To je havarijsko stanje, došlo je do preliva oko jednog kubnog metra sirove nafte", kaže Mitić.

Na konstataciju Zelene patrole da kompanija NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune, Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sistem informisanja i obaveštavanja. Inače, na dva kilometra od ove naftne mrlje u Srbobranu odvija se prečišćavanje dela Velikog bačkog kanala.

  • Stevica

    27.08.2014 05:16
    Kakav genije
    @Poslednji Vojvodjanac
    E derane, a koji su to barbari "iz" planincuga?
    Valjda dolaze sa planincuga.
    Ne bojim se ja varbara. Dolazili su i ranije, prihvatali pravila ponasanja i nacin zivota pa se zivelo lepo. Veci problem je sto su neki "visevekovni" ovdasnji koji se za sve pitaju poprimili prave varvarske navike i nacine razmisljanja, postali sebicni, paranoicni, gledaju samo sebe i trpaju u svoju avliju a za ostali svet ih bas briga.
  • 27.08.2014 04:38
    @Branko
    Opet ti neko drma kavez.......
  • Branko

    26.08.2014 20:58
    A za osiromaseni uranijum ni da zucnete! To vam ne smeta, a? I on je bolji nego Rusi? A kada ljudi pocnu, a poceli su, da umiru od raznih vrsta kancera onda ce biti kriva Srbija, Vucic, izbeglice itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.