Vršački breg skida stare antene

Repeteritori postavljeni na Vršačkom bregu emituju signal odličnog kvaliteta i biće među prvima u Srbiji na kojima će biti uklonjene stare antene.
Repeteritori postavljeni na Vršačkom bregu emituju signal odličnog kvaliteta i biće među prvima u Srbiji na kojima će biti uklonjene stare antene.

Digitalnim signalom trenutno je pokriveno 93 odsto teritorije Srbije što znači da, do završetka procesa digitalizacije, treba naći rešenja, pre svega, za mesta gde konfiguracija terena ometa signal. Oni koji su do sada imali loš ili nikakav TV signal, a program primaju putem antene, uskoro bi mogli da uživaju u kvalitetnoj slici i zvuku. Jedno od takvih mesta je Veliko Središte kod Vršca. Veliko Središte, sudeći po lošem signalu mobilne telefonije i tome što pola sela ima TV signal a pola ne, daleko od toga da je centar regiona.

Iz tog razloga većina kuća ima satelitske antene ili jednostavno prate rumunske TV programe koji ovde imaju odličan prijem. - Rumunski su jači u odnosu na srpske, signal je inače vrlo slab, neki programi mogu, neki ne mogu, kad dođe do promene vremena, vetar, kiša, slika je još lošija, nikako da nam se to stabilizuje da imamo uvek istu sliku - kaže Ivan Munćan iz Velikog Središta. Uz dodatna merenje i dodatnu opremu i Veliko Središte, uprkos lošoj konfiguraciji terena, narednih meseci moglo bi da dobije digitalni signal najnovije generacije.

- Ukoliko je odgovarajući nivo tu ćemo postaviti repetitor ili gap filer, koji je na istom kanalu i koji bi trebalo zavisno od snage da obezbedi pokrivanje Velikog i Malog Središta, koji je bukvalno pod Vršačkim bregom, Gudureice i dela Markovca - kaže Dušan Marković, viši savetnik u JP "Emisiona tehnika i veze" Repeteritori postavljeni na Vršačkom bregu emituju signal odličnog kvaliteta i biće među prvima u Srbiji koji će ukloniti stare antene. - Oprema koja je montirana emituje sadašnji digitalni paket od 10-ak kanala a oprema koja se montira će se koristiti za 1 i 2 multipleks i koja će potpuno zameniti analogne predajnike i gledaocima će obezbediti kvalitetan digitalni signal - kaže Predrag Lazić, glavni inženjer na predajnicima.

Vršac s okolinom je kao i ostatak Vojvodine u prvoj od tri zone na koliko je podeljena Srbija. Analogni signal u tom delu zemlje, kako je planirano biće ugašen 1. marta, a ceo proces digitalizaicije biće završen do juna 2015. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina